Zazwyczaj do mieszanki warzywnej dodawałam pierś z kurczaka, tym razem zrobiłam obiad z pulpetami i też okazał się bardzo smaczny.
Składniki:
- 300 g mięsa mielonego
- jajko
- mąka
- 2 łyżki bułki tartej
- sól, pieprz
- bulion
- mieszanka warzywna (gotowa mrożonka)
- koncentrat pomidorowy
- ketchup
- pieprz ziołowy, czosnek granulowany, ostra papryka, bazylia, zioła prowansalskie, oregano
Przygotowanie
Mięso mielone wkładamy do miski, dodajemy jajko, bułkę tartą, doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy. Formujemy pulpety wielkości orzecha włoskiego i obtaczamy w mące. Wkładamy je do garnka z gotującą się, posoloną wody i gotujemy ok 10 min. Pulpety wyjmujemy z wody. Większość wody po pulpetach odlewamy, zostawiamy ok pół szklanki w garnku, do tego wlewamy ¾ szklanki bulionu, dodajemy warzywa i dusimy dopóki warzywa nie zmiękną. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, ketchup i przyprawy. Mieszamy. Następnie dodajemy pulpety i dusimy jeszcze chwilę.
Zostaw odpowiedź