Sałatka z brokułami i sosem winegret
Sałatka z brokułami i sosem winegret jest pyszna, lekka i zdrowa. Świetnie będzie się prezentować na świątecznym czy imprezowym stole, sprawdzi się również jako lekki obiad czy lunch w pracy. Nie licząc czasu, jaki trzeba poświęcić na ugotowanie brokuła, robi się ją błyskawicznie. Sałatkę można podać z grzankami z bagietki lub paluszkami grissini.
Sos winegret:
Wszystkie warzywa dokładnie myjemy i osuszamy. Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy w osolonej wodzie lub na parze al dente. Odstawiamy do wystudzenia. Fetę kroimy w kostkę, paprykę w paski. Gruszkę dzielimy na ćwiartki, wydrążamy gniazdo nasienne i kroimy w plastry. Orzechy nerkowca prażymy na suchej patelni. Wszystkie składniki na sos mieszamy ze sobą.
Przygotowujemy dwa duże płaskie talerze, na których układamy najpierw rukolę, pomidorki, brokuł, gruszkę, fetę i paprykę. Na koniec posypujemy orzechami i polewamy sosem. Podajemy od razu po przygotowaniu.
Curry z kurczakiem i szpinakiem to prosty, szybki i bardzo smaczny obiad, który przygotujesz praktycznie…
Duo Chmurka – szybka pianka jogurtowa to prosty, lekki i efektowny deser, który przygotujesz bez…
Swojska patelnia z kiełbasą i pieczarkami to idealny pomysł na ciepły, domowy posiłek, który przygotujesz…
Sałatka Meksykańska z Kabanosem i Ananasem to idealna propozycja dla tych, którzy lubią połączenie słodkości…
Ciasto Złota Jabłonka to delikatny biszkopt z jabłkami, przełożony lekkim kremem orzechowym i ozdobiony puszystą…
Tortilla śniadaniowa z jajkiem to pomysł na ciepłe, sycące i ekspresowe śniadanie, które zrobisz w…