Sałatka z brokułami i sosem winegret
Sałatka z brokułami i sosem winegret jest pyszna, lekka i zdrowa. Świetnie będzie się prezentować na świątecznym czy imprezowym stole, sprawdzi się również jako lekki obiad czy lunch w pracy. Nie licząc czasu, jaki trzeba poświęcić na ugotowanie brokuła, robi się ją błyskawicznie. Sałatkę można podać z grzankami z bagietki lub paluszkami grissini.
Sos winegret:
Wszystkie warzywa dokładnie myjemy i osuszamy. Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy w osolonej wodzie lub na parze al dente. Odstawiamy do wystudzenia. Fetę kroimy w kostkę, paprykę w paski. Gruszkę dzielimy na ćwiartki, wydrążamy gniazdo nasienne i kroimy w plastry. Orzechy nerkowca prażymy na suchej patelni. Wszystkie składniki na sos mieszamy ze sobą.
Przygotowujemy dwa duże płaskie talerze, na których układamy najpierw rukolę, pomidorki, brokuł, gruszkę, fetę i paprykę. Na koniec posypujemy orzechami i polewamy sosem. Podajemy od razu po przygotowaniu.
Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…
Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…
Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…
Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…
Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…
Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…