Sałatka z brokułami i sosem winegret
Sałatka z brokułami i sosem winegret jest pyszna, lekka i zdrowa. Świetnie będzie się prezentować na świątecznym czy imprezowym stole, sprawdzi się również jako lekki obiad czy lunch w pracy. Nie licząc czasu, jaki trzeba poświęcić na ugotowanie brokuła, robi się ją błyskawicznie. Sałatkę można podać z grzankami z bagietki lub paluszkami grissini.
Sos winegret:
Wszystkie warzywa dokładnie myjemy i osuszamy. Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy w osolonej wodzie lub na parze al dente. Odstawiamy do wystudzenia. Fetę kroimy w kostkę, paprykę w paski. Gruszkę dzielimy na ćwiartki, wydrążamy gniazdo nasienne i kroimy w plastry. Orzechy nerkowca prażymy na suchej patelni. Wszystkie składniki na sos mieszamy ze sobą.
Przygotowujemy dwa duże płaskie talerze, na których układamy najpierw rukolę, pomidorki, brokuł, gruszkę, fetę i paprykę. Na koniec posypujemy orzechami i polewamy sosem. Podajemy od razu po przygotowaniu.
Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…
Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…
Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…
Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…
Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…
Tosty z gofrownicy to szybki sposób na pyszne i sycące danie, które można przygotować zaledwie…