Przekąski

Śledzie w śmietanie – tradycyjny przepis

Śledzie w śmietanie to pyszna i bardzo prosta do zrobienia przekąska na świąteczny czy imprezowy stół. W moim rodzinnym domu takie śledzie podawało się również z ziemniakami z wody na obiad w postny piątek.
W przepisie użyłam białej cebuli, która jest łagodniejsza w smaku i bardziej chrupka od najpopularniejszej w Polsce cebuli żółtej. Jeśli będziecie używać zwykłej cebuli, można ją sparzyć przed przygotowaniem sosu.

 

Składniki na śledzie w śmietanie:

  • 0,5 kg filetów śledziowych
  • 300 ml śmietany 18%
  • spora cebula biała (czosnkowa)
  • kwaśne jabłko
  • szczypta cukru
  • sól, pieprz

 

Przygotowanie

Śledzie zalewamy zimną wodą i moczymy 8-12 godzin. Następnie odsączamy je z wody i każdy filet kroimy na trzy lub cztery kawałki. Cebulę kroimy w kostkę, jabłko obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Oba składniki przekładamy do jednej miski, dodajemy śmietanę, cukier i przyprawy. Całość mieszamy dokładnie. Śledzie układamy w salaterce czy na półmisku i zalewamy przygotowanym sosem przynajmniej godzinę przed podaniem. Śledzie można również po prostu wymieszać z sosem.

Śledzie w śmietanie

Zobacz inne przepisy na śledzie:

Sałatka Śledziowa „Do Wódki”

Śledzie Po Cygańsku – Przepis Na Śledzie

Śledzie W Sosie Tatarskim

Śledzie W Zalewie Ketchupowej

Śledzie W Sosie Śmietanowo-Ogórkowym

Śledzie Na Obiad

 

Emilia

View Comments

Share
Published by
Emilia

Recent Posts

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika – soczysta i aromatyczna

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…

2 dni ago

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką – prosty przepis krok po kroku

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…

7 dni ago

Sernik łaciaty z ciastem czekoladowym – zawsze się udaje

Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…

1 tydzień ago

Kiełbasa zapiekana w jajku z warzywami – prosty przepis z piekarnika

Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…

2 tygodnie ago

Ciasto jogurtowe ze śliwkami – puszyste, wilgotne i mięciutkie

Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…

2 tygodnie ago

Tosty z gofrownicy – chrupiące i szybkie w przygotowaniu

Tosty z gofrownicy to szybki sposób na pyszne i sycące danie, które można przygotować zaledwie…

3 tygodnie ago