Krokiety z kapustą i grzybami to tradycyjne danie, które zawsze smakuje wyśmienicie i szybko znika ze stołu. Sprawdzą się zarówno na kolacji wigilijnej, jak i przekąska na ciepło na imprezie czy na zwykły obiad. Jest to danie nieco czasochłonne, gdyż wymaga przygotowania farszu i usmażenia naleśników, ale nie znam osoby, która by nie lubiła krokietów, więc nie będzie to czas zmarnowany.
Składniki na krokiety z kapustą i grzybami (około 12 sztuk):
Naleśniki:
-
-
- 2 szklanki mleka (szklanka – 220 ml)
-
-
-
- szklanka wody (niegazowanej)
-
-
-
- 2 szklanki mąki pszennej (typ 450 lub 500)
-
-
-
- 2 jajka
-
-
-
- łyżka oleju
-
-
-
- szczypta soli
-
Farsz:
- 500 g kapusty kiszonej
- niewielka cebula
- 25 g grzybów suszonych
- 400 g pieczarek
- sól, pieprz
- po 2-3 ziarna ziela angielskiego i liści laurowych
Panierka:
- 2 jajka
- bułka tarta
Przygotowanie
Rozpoczynamy od przygotowania naleśników. Mąkę przesiewamy przez sito. Dodajemy do niej mleko, jajka, wodę, olej i sól. Składniki miksujemy ze sobą przez chwilę i odstawiamy na 20 minut. Ciasto będzie dość płynne, o konsystencji śmietany.
Po tym czasie ciasto jeszcze raz krótko miksujemy. Na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju wlewamy szybkim ruchem porcję ciasta naleśnikowego, obracając patelnią, aby ciasto było rozprowadzone cienką warstwą na całym dnie patelni. Podczas smażenia kolejnych naleśników nie dolewamy już oleju, zazwyczaj smażę je na patelni o średnicy 28 cm. Smażymy je z jednej strony około półtora minuty, następnie obracamy przy pomocy drewnianej łopatki lub podrzucając patelnią i smażymy na drugiej stronie jeszcze pół minuty. Usmażone naleśniki układamy w stosik na talerzu, który nakrywamy miską czy pokrywką.
Przygotowujemy farsz. Grzyby zalewamy zimną wodą i moczymy najlepiej przez około 10 godzin. Następnie grzyby gotujemy w wodzie, w której się moczyły przez około 15 minut. Odcedzamy zachowując oddzielnie wywar i grzyby. Grzyby kroimy w kostkę.
Kapustę odciskamy, przekładamy do garnka, zalewamy wodą, tak aby była całkowicie zakryta. Dodajemy pół łyżeczki soli, liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy ją około 25 minut na wolnym ogniu (do miękkości). Następnie odcedzamy i pozostawiamy do ostygnięcia. Kiedy kapusta ostygnie kroimy ją nożem na mniejsze kawałki.
Pieczarki i cebulę kroimy w drobną kostkę. Na patelnię z rozgrzanymi około 3 łyżkami oleju wrzucamy najpierw cebulę, a po kilku minutach pieczarki. Oba składniki podsmażamy na patelni. Następnie dodajemy grzyby oraz kapustę. Całość przyprawiamy solą i pieprzem oraz podlewamy kilkoma łyżkami wywaru z grzybów. Dusimy na patelni do momentu, aż nadmiar płynu wyparuje.
Na naleśniki wykładamy po sporej łyżce farszu. Zawijamy do środka brzegi naleśnika. Następnie zwijamy rulon, formując tym samym krokiety. Tak przygotowane krokiety obtaczamy w roztrzepanych jajkach i bułce tartej. Smażymy na oleju z wszystkich stron do zrumienienia.
Zobacz inne przepisy na dania, które można podać z barszczem:
Paszteciki z kapustą i grzybami
Szybkie paszteciki z kapustą i pieczarkami
Kulebiak z kapustą i pieczarkami
Czebureki z pieczarkami
Pierogi z kapustą i pieczarkami pieczone w piekarniku
Zostaw odpowiedź