Pyzy to bardzo uniwersalna potrawa, można ją podać do obiadu, z jakimś mięsem, albo sosem. Można również jeść jako samodzielną potrawę z przysmażoną cebulką i skwarkami lub, jak w moim przypadku, podsmażoną wędliną.
Składniki:
- 1 i 1/2 kg ziemniaków
- 2 jajka
- 1/3 szklanki mąki
- sól
Przygotowanie
Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach. Następnie je odciskamy. Sok odstawiamy na jakieś 10 minut, aby opadł osad, następnie odlewamy płyn, pozostawiając skrobię. Dodajemy ją do startych ziemniaków. Dodajemy jajka, mąkę i sól. Jeżeli masa będzie za rzadka, dodajemy jeszcze trochę mąki. Wyrabiamy ciasto. Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Kluski wrzucamy na osolony wrzątek. Gotujemy ok 7 minut od wypłynięcia. Odcedzamy na sicie.
Zostaw odpowiedź