Zapiekanka z brukselki, ziemniaków i kurczaka to bardzo smaczny pomysł na sycący obiad dla całej rodziny. Można przygotować większą porcję i mamy od razu obiad na dwa dni. Potem można ją odgrzać w mikrofalówce lub w piekarniku.
Zapiekanka ziemniaczana z warzywami, kurczakiem sosem beszamelowym i serem żółtym bardzo szybko znika z talerzy i smakuje nawet osobom, które za brukselką nie przepadają.
Składniki na zapiekankę z brukselki, ziemniaków i kurczaka:
- 500 g brukselki
- 4 średniej wielkości ziemniaki
- duża pierś z kurczaka
- por
- łyżka masła
- łyżka mąki
- szklanka mleka
- 50 g sera pleśniowego
- 150 g sera żółtego
- sól, pieprz
Przygotowanie
Brukselkę gotujemy na parze lub w osolonej wodzie na półtwardo. Ziemniaki gotujemy w mundurkach, aż będą miękkie, ale nierozpadające się. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę i oprószamy solą i pieprzem. Kurczaka podsmażamy na patelni z rozgrzaną łyżką oleju. Po chwili dodajemy pora pokrojonego w plastry. Smażymy do miękkości i przekładamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy do niego mąkę i mieszamy, aż mąka się lekko przysmaży. Do zasmażki wlewamy mleko, cały czas mieszając (najlepiej trzepaczką). Po chwili dodajemy pokruszony ser pleśniowy. Całość gotujemy na wolnym ogniu, nie przerywając mieszania, aż sos się zagęści, a ser rozpuści. Doprawiamy solą i pieprzem.
Na dnie naczynia żaroodpornego układamy obrane i pokrojone w plastry ziemniaki. Na nie wykładamy kurczaka i brukselkę. Większe kapustki można przekroić na pół. Całość zalewamy beszamelem i posypujemy startym serem żółtym. Zapiekankę wkładamy do piekarnik nagrzanego do 180 C i pieczemy około 20 minut.
Zobacz inne przepisy na dania z brukselką:
Smażone ziemniaki z brukselką i jajkami
Danie jednogarnkowe z kiełbasą i brukselką
Pieczone warzywa z kurczakiem i sosem serowym
Zupa z brukselką – lekka i pożywna
Warstwowa sałatka z brukselką, sałatą i serem żółtym
Zostaw odpowiedź