Chińszczyzna na szybko to pyszny pomysł na obiad, kiedy mamy ochotę zjeść coś niecodziennego, a nie mamy wiele czasu na gotowanie.
Składniki (na około 4 porcje):
- podwójna pierś z kurczaka bądź 500 g mięsa z udźca indyka
- dwie torebki ryżu
- mrożona mieszanka chińska
- ok 300 ml bulionu drobiowego bądź wołowego
- 2 łyżki sosu sojowego
- po płaskiej łyżeczce curry, kurkumy i cukru
- łyżeczka mąki
- sól, pieprz
Przygotowanie
Ryż gotujemy w osolonej wodzie. Mięso kroimy w kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Następnie dodajemy mieszankę chińską. Zimny bulion mieszamy z sosem sojowym, mąką i przyprawami. Kiedy warzywa będą miękkie, zalewamy je sosem. Całość dusimy jeszcze przez koło 10 minut, aż sos lekko zgęstnieje. Sos podajemy z ryżem.
Zostaw odpowiedź