Domowe hamburgery z pysznym kotletem z wołowiny, serem żółtym, podsmażoną cebulką i chrupiącą sałatą to prawdziwe niebo w gębie. Jeśli spróbujecie takiego burgera, na pewno nie będziecie chcieli więcej tknąć takiego z popularnych sieci fast-food. Co prawda, nie jest on do końca „fast”, ale pół godziny to maksymalny czas, jaki będziecie musieli poświęcić na jego przygotowanie.
Składniki na domowe hamburgery(4 sztuki):
- 500 g zmielonego na dużych oczkach niezbyt chudego mięsa wołowego (karkówka, szponder)
- 4 bułki do hamburgera
- 4 plastry sera żółtego
- 8 liści sałaty
- spora cebula (daję czosnkową/białą)
- pomidor
- 2 ogórki konserwowe
- majonez
- ketchup
- sól, pieprz
Przygotowanie
Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na patelni z odrobiną oleju. Mięso mielone przyprawiamy i wyrabiamy ręką przez 2-3 minuty. Formujemy cztery okrągłe i płaskie kotlety. Na rozgrzanej patelni, gdzie smażyła się cebula układamy kotlety i smażymy około 3-4 minuty (mięso powinno dobrze zbrązowieć). Następnie obracamy je na drugą stronę, układamy na nich plastry sera i smażymy jeszcze 2-3 minuty. Bułki podpiekamy chwilę w piekarniku, aby były ciepłe i chrupiące. Przekrawamy je na pół i smarujemy obie połówki majonezem. Układamy na nich liście sałaty. Na dolnej części bułki układamy cebulę, następnie kotleta z serem, polewamy ketchupem, układamy plastry pomidora i ogórka. Na wierzch układamy górną część bułki. Spożywamy od razu, póki kotlet i bułka są gorące.
Ja bardzo często taki obiad robię do pracy. Podgrzać kotlecik w mikrofali (tylko tak mogę sobie podgrzewać obiad), dodać bułeczkę i warzywa oraz sosy i gotowe.
Zapraszam także do mojego konkursu gruszkowego. Wszystkie informacje są tutaj: http://nietylkopasta.blogspot.com/2012/05/nowy-konkurs-gruszka-i-pietruszka.html. Do wygrania 15 zestawów wartościowych nagród!
domowe zdrowe i wiadomo co w nich jest