Spaghetti z pulpetami w sosie pomidorowym posypane parmezanem to istna poezja smaku. Uwielbiam kuchnię włoską i takie potrawy mogłabym jeść codziennie. Mięciutkie pulpeciki, aromatyczny sos pomidorowy i makaron – czego chcieć więcej?
Składniki na spaghetti z pulpetami (3 duże porcje):
- 300 g makaronu spaghetti
- 500 g mięsa mielonego wołowego
- 2 ząbki czosnku
- łyżka bułki tartej
- jajko
- sól, pieprz
- 50 g parmezanu lub grana padano
Sos pomidorowy:
- cebula
- 500 g passaty pomidorowej lub zmiksowanych pomidorów
- sol, pieprz, pieprz ziołowy, oregano, bazylia, papryka ostra, pół łyżeczki cukru
Przygotowanie
Makaron gotujemy al dente wg instrukcji na opakowaniu. Mięso mielone mieszamy z jajkiem, bułką tartą, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, solą i pieprzem. Masę mięsną wyrabiamy dokładnie ręką przez kilka minut. Następnie formujemy z niej kulki wielkości orzecha włoskiego.
Cebulę pokrojoną w kostkę podsmażamy na patelni. Kiedy będzie usmażona na złoty kolor wlewamy passatę pomidorową i dodajemy przyprawy. Całość gotujemy na małym ogniu przez kilka minut. Następnie do sosu wkładamy pulpety i dusimy przez około 5 minut. Po tym czasie obracamy je na drugą stronę. Całość nakrywamy pokrywką i dusimy jeszcze 5-7 minut.
Makaron wykładamy na talerze, na nim układamy pulpety z sosem, a całość posypujemy parmezanem.
Zobacz inne przepisy na spaghetti:
Spaghetti Z Sosem Pomidorowym – Przepis Na Obiad
Jednogarnkowe Spaghetti Z Sosem Pomidorowym I Mięsem Mielonym
Zapiekanka Spaghetti Ze Szpinakiem I Mięsem Mielonym
Ostre Spaghetti W Sosie Pomidorowym Z Nutą Kakao
Spaghetti W Sosie Orzechowym
Błyskawiczne Spaghetti Ze Szprotkami
Weszłam, bo zobaczyłam zdjęcie. ładne 🙂
A spaghetti z pulpetami? Lubię bardzo!
moje ulubione spaghetti!!!! pycha! ja robię pulpeciki z ricottą 🙂 przepis już wkrótce na moim blogu 🙂
pozdrawiam!
Wygląda smakowicie :))
Pozdrawiam 🙂