Bakłażany faszerowane mięsem mielonym
Bakłażany faszerowane mięsem mielonym i ryżem to pyszne i stosunkowo lekkie danie, które możemy podać na obiad lub kolację na ciepło. Przepis jest mało skomplikowany i dość szybki do zrobienia. Bakłażany faszerowane są aromatyczne, sycące i bardzo smaczne. Stanowią samodzielne danie, do którego nie potrzeba już żadnych dodatków.
Zamiast bakłażanów, farszem można nadziać cukinię lub paprykę.
Bakłażany przekrajamy wzdłuż na pół. Łyżeczką wydrążamy ze środka miąższ z pestkami. Bakłażany posypujemy obficie solą i odstawiamy na około pół godziny. Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu.
Czosnek i cebulę drobno siekamy. Oba składniki przekładamy na patelnię z rozgrzaną łyżką oleju i podsmażamy kilka minut. Następnie na patelnię dodajemy mięso i smażymy, aż się zetnie. Po chwili dodajemy przecier pomidorowy i przyprawy. Całość dusimy jeszcze kilka minut. Na koniec dodajemy ryż i mieszamy wszystko dokładnie.
Bakłażany płuczemy z nadmiaru soli i osuszamy ręcznikiem papierowym. Nakładamy do nich farsz mięsny i układamy je na blaszce. Posypujemy startym serem żółtym. Blaszkę wkładamy do piekarnika nagranego do 180 C i pieczemy około 20 minut.
Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…
Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…
Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…
Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…
Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…
Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…