Bakłażany faszerowane mięsem mielonym i ryżem to pyszne i stosunkowo lekkie danie, które możemy podać na obiad lub kolację na ciepło. Przepis jest mało skomplikowany i dość szybki do zrobienia. Bakłażany faszerowane są aromatyczne, sycące i bardzo smaczne. Stanowią samodzielne danie, do którego nie potrzeba już żadnych dodatków.

Zamiast bakłażanów, farszem można nadziać cukinię lub paprykę.

 

Składniki na bakłażany faszerowane mięsem mielonym:

  • 3 średniej wielkości bakłażany
  • 500 g mielonego mięsa z indyka
  • 300 ml przecieru pomidorowego
  • 100 g ryżu
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 mała cebula
  • 150 g sera żółtego
  • bazylia, oregano, sól i pieprz

 

Przygotowanie

Bakłażany przekrajamy wzdłuż na pół. Łyżeczką wydrążamy ze środka miąższ z pestkami. Bakłażany posypujemy obficie solą i odstawiamy na około pół godziny. Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu.

Czosnek i cebulę drobno siekamy. Oba składniki przekładamy na patelnię z rozgrzaną łyżką oleju i podsmażamy kilka minut. Następnie na patelnię dodajemy mięso i smażymy, aż się zetnie. Po chwili dodajemy przecier pomidorowy i przyprawy. Całość dusimy jeszcze kilka minut. Na koniec dodajemy ryż i mieszamy wszystko dokładnie.

Bakłażany płuczemy z nadmiaru soli i osuszamy ręcznikiem papierowym. Nakładamy do nich farsz mięsny i układamy je na blaszce. Posypujemy startym serem żółtym. Blaszkę wkładamy do piekarnika nagranego do 180 C i pieczemy około 20 minut.

Bakłażany faszerowane mięsem mielonym

Zobacz inne przepisy na dania z bakłażanem:

Leczo z cukinii, bakłażana i papryki

Musaka (Moussaka) – grecka zapiekanka z bakłażanem i mięsem mielonym

Ratatouille z bobem – przepis na lekki i zdrowy obiad

Ratatouille z mięsem mielonym

Risotto z krewetkami, kurczakiem i grillowanym bakłażanem

Emilia

Share
Published by
Emilia

Recent Posts

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika – soczysta i aromatyczna

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…

1 dzień ago

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką – prosty przepis krok po kroku

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…

6 dni ago

Sernik łaciaty z ciastem czekoladowym – zawsze się udaje

Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…

1 tydzień ago

Kiełbasa zapiekana w jajku z warzywami – prosty przepis z piekarnika

Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…

2 tygodnie ago

Ciasto jogurtowe ze śliwkami – puszyste, wilgotne i mięciutkie

Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…

2 tygodnie ago

Tosty z gofrownicy – chrupiące i szybkie w przygotowaniu

Tosty z gofrownicy to szybki sposób na pyszne i sycące danie, które można przygotować zaledwie…

3 tygodnie ago