Ratatouille z bobem to pyszne, zdrowe, lekkie i aromatyczne danie w sam raz na jarski obiad czy kolację. Osoby będące na diecie mogą się nim zajadać praktycznie bezkarnie, gdyż w 100 g potrawy jest tylko 30 kcal. Ratatouille można podać z kaszą, ryżem albo pieczywem. Ta prowansalska potrawa to idealne jednogarnkowe danie na letnie dni.
Składniki na ratatouille z bobem (około 4 porcje):
- 250 g bobu
- 2 papryki czerwone (można dodać też inny kolor)
- 2 średniej wielkości cukinie
- bakłażan
- duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 600 ml passaty pomidorowej
- 150 ml wody
- oregano, zioła prowansalskie, pieprz ziołowy, sól, pieprz
Przygotowanie
Bób wrzucamy do wrzącej, osolonej wody i gotujemy około 10 minut (jeśli jest młody), aż będzie miękki. Odcedzamy go na sitku. Można obrać go z łupinek, ale nie jest to konieczne. Bakłażana kroimy w plastry. Każdy plaster posypujemy solą i odstawiamy na jakieś 15 minut. Po tym czasie płuczemy z soli i kroimy w niezbyt drobną kostkę. Papryki pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w paski. Jeśli mamy młodą cukinię wystarczy ją pokroić w kostkę. Przerośniętą najpierw obieramy, następnie przekrawamy wzdłuż na pół i wydrążamy gniazda nasienne. Cebulę i czosnek drobno siekamy. W dość sporym garnku rozpuszczamy łyżkę masła albo rozgrzewamy olej rzepakowy, wrzucamy cebulę i czosnek. Smażymy, aż się zarumienią. Następnie wrzucamy paprykę i smażymy jeszcze 3-4 minuty. Po tym czasie do garnka wrzucamy cukinię i bakłażana. Wlewamy również passatę pomidorową i wodę. Całość dusimy na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż warzywa będą miękkie. Na koniec dodajemy ugotowany bób i przyprawy.
Zobacz inne przepisy na wegetariańskie potrawy na obiad:
Zapiekane Naleśniki Ze Szpinakiem I Ricottą
Ryż Po Meksykańsku (Wege I Fit)
Marchewkowe Placki Ziemniaczane Z Sosem Pieczarkowym
Błyskawiczna Zapiekanka Z Makaronem I Pieczarkami
Dietetyczne Leczo Ze Słodką Nutą (134 Kcal)
Brukselka Zapiekana Z Ziemniakami
Zostaw odpowiedź