Tosty z mozzarellą, pesto i pomidorem – pyszna przekąska na ciepło
Tosty z mozzarellą, pesto i pomidorem to pyszne zapiekanki z piekarnika, które robi się bardzo szybko, a smakują wyśmienicie. Jeśli macie ochotę na śródziemnomorską przekąskę bez mięsa, to coś akurat dla was. Tosty sprawdzą się zarówno na kolację czy śniadanie na ciepło, jak i na spotkaniu ze znajomymi.
Jeśli korzystacie z gotowego pesto, to przygotujecie je w 5 minut (nie licząc czasu pieczenia w piekarniku). Wystarczy tylko chleb posmarować pesto i ułożyć na nim plastry pomidora i mozzarelli. Ja natomiast zawsze robię większą jego ilość, porcjuję, zamrażam i potem mam jak znalazł do różnych potraw.
Zielone pesto:
Przygotowujemy pesto. Słonecznik prażymy na suchej patelni. Pietruszkę kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do misy blendera razem z rukolą i bazylią. Dodajemy oliwę, czosnek, sok z cytryny, słonecznik, sól i pieprz. Miksujemy na gładką masę.
Kromki chleba tostowego układamy na blaszce i rozsmarowujemy na nich pesto (nadmiar pesto można zamrozić i wykorzystać do innej potrawy). Układamy plastry pomidora i mozzarelli.
Blaszkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i zapiekamy około 15 minut. Podajemy na ciepło od razu po upieczeniu.
Curry z kurczakiem i szpinakiem to prosty, szybki i bardzo smaczny obiad, który przygotujesz praktycznie…
Duo Chmurka – szybka pianka jogurtowa to prosty, lekki i efektowny deser, który przygotujesz bez…
Swojska patelnia z kiełbasą i pieczarkami to idealny pomysł na ciepły, domowy posiłek, który przygotujesz…
Sałatka Meksykańska z Kabanosem i Ananasem to idealna propozycja dla tych, którzy lubią połączenie słodkości…
Ciasto Złota Jabłonka to delikatny biszkopt z jabłkami, przełożony lekkim kremem orzechowym i ozdobiony puszystą…
Tortilla śniadaniowa z jajkiem to pomysł na ciepłe, sycące i ekspresowe śniadanie, które zrobisz w…