Zupa ogórkowa na skrzydełkach to pyszna domowa zupa na bulionie drobiowym z kiszonymi ogórkami i ziemniakami. Bardzo lubię jej lekko kwaśny smak. Obok kapuśniaku i szczawiowej, jest to jedna z moich ulubionych zup. Dodatkowo włoszczyznę, która zostaje z gotowania bulionu zawsze przerabiam na pyszny pasztet np. taki – Domowy pasztet bez mięsa lub sałatkę jarzynową, gdyż nie lubię, żeby coś się marnowało.
Składniki na zupę ogórkową na skrzydełkach:
-
- 0,5 kg skrzydełek z kurczaka
-
- włoszczyzna: 3 marchewki, 2 pietruszki, kawałek selera, kawałek pora
-
- cebula
-
- 2 ząbki czosnku
-
- 0,5 kg ogórków kiszonych
-
- pół szklanki (lub nieco więcej) wody z ogórków kiszonych
-
- 5-6 ziemniaków
-
- 3 łyżki śmietany 30%
-
- łyżka masła
-
- po kilka ziaren zielna angielskiego i liści laurowych
-
- sól, pieprz
Przygotowanie
Skrzydełka myjemy, przekładamy do garnka i zalewamy około 1,5 litra wody. Dodajemy ziele angielskie i liście laurowe. Zagotowujemy, zbieramy „szumowiny”, dodajemy obraną marchew, pietruszkę, selera i pora. A także cebulę i czosnek w łupinach. Całość gotujemy na wolnym ogniu, aż warzywa i mięso będą miękkie, zajmie to około godzinę. Wtedy bulion przecedzamy i dodajemy do niego pokrojone w kostkę ziemniaki, a także sól i odrobinę pieprzu. Bulion z ziemniakami gotujemy, do miękkości ziemniaków. W tym czasie ogórki ścieramy na tarce o średnich oczkach, odciskamy z nadmiaru soku i podsmażamy na maśle. Następnie ogórki dodajemy do zupy. Skrzydełka, które zostały z gotowania bulionu można obrać i wrzucić z powrotem do zupy. Jedną ugotowaną marchew ścieramy na tarce o średnich oczkach i również wrzucamy do zupy. Dodajemy także wodę z ogórków, śmietanę i przyprawy do smaku. Całość gotujemy na wolnym ogniu jeszcze około 5 minut.
Zobacz inne przepisy na domowe zupy:
Zupa buraczkowa z ziemniakami – przepis na prostą zupę z burakami
Prosta zalewajka z ziemniakami
Zupa ziemniaczana – kartoflanka
Zupa pomidorowa na skrzydełkach
Zupa jarzynowa – przepis na domową zupę
Najlepsza zupa, jak domowa, jak u mamy 🙂