Złociste placuszki kukurydziane czyli szybkie placki z kukurydzy z puszki, mąki i sera żółtego są pyszne i nie wymagają wiele pracy. Świetnie sprawdzą się zarówno na błyskawiczny obiad, jak i kolację. Są lekkie, chrupiące i bardzo, bardzo smaczne. Można podać je z sosem czosnkowym, tzatziki lub jogurtowym, a także z ulubioną surówką.
Składniki na złociste placuszki kukurydziane (6 sztuk):
- szklanka mąki pszennej (120 g)
- 2 jajka
- puszka kukurydzy
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 150 g sera żółtego
- sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy, oregano, przyprawa suszone pomidory
Przygotowanie
Kukurydzę odsączamy z zalewy. Ser ścieramy na tarce. Mąkę, jajka, jogurt, kukurydzę, ser żółty i przyprawy przekładamy do jednej miski i mieszamy za pomocą łyżki, aż powstanie jednolita masa. Na patelnię z rozgrzanym olejem nakładamy porcje ciasta. Smażymy na niezbyt dużym ogniu przez kilka minut, aż placki się zarumienią i ostrożnie przekładamy je na drugą stronę. Smażymy również przez kilka minut. Usmażone placki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe, od razu po usmażeniu.
Zobacz inne przepisy na wytrawne placuszki z patelni:
Moskole – Placki Z Gotowanych Ziemniaków
Obiad Na Szybko – Placuszki Z Szynką I Papryką
Fuczki – Placuszki Z Kiszoną Kapustą
Langosz – Drożdżowy Placek Węgierski
Siekane Kotlety Z Kurczaka A La Pizza
Placuszki Z Kaszy Jaglanej I Warzyw
Placuszki Z Kaszy Jaglanej I Szpinaku (263 Kcal)
Zostaw odpowiedź