Tagliatelle z boczkiem i groszkiem w sosie śmietanowym to bardzo pyszne i szybkie danie na obiad, które przygotujecie w pół godziny. Dla mnie jest to danie idealne – wszystkie składniki wspaniale do siebie pasują, co tworzy wyjątkową kompozycję smaków. Ponadto taki makaron jest bardzo prosty do zrobienia i nie potrzeba większych umiejętności kulinarnych, żeby go przygotować. Danie powinno zasmakować każdemu, choć osoby na diecie redukcyjnej powinny się go wystrzegać, gdyż zawiera sporo kalorii.
Składniki na tagliatelle z boczkiem i groszkiem w sosie śmietanowym:
- 300 g makaronu tagliatelle
- 2 ząbki czosnku
- 300 g boczku wędzonego
- 250 ml śmietany 30%
- szklanka groszku mrożonego
- parmezan lub garna padano do posypania
- 2 gałązki świeżego rozmarynu (jeśli nie macie, może być suszony)
- sól, pieprz
Przygotowanie
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Na suchej patelni podsmażamy pokrojony w cienkie paski boczek. Jeśli posiadamy moździerz, to sól gruboziarnistą (dałam himalajską) ucieramy z kilkoma ziarnami pieprzu, następnie dodajemy rozmaryn oraz czosnek i całość ucieramy, aż powstanie gładka papka. Jeśli nie używamy moździerza, to czosnek i rozmaryn drobno siekamy. Czosnek i przyprawy dodajemy na patelnię. Całość zalewamy śmietaną, wsypujemy groszek i trzymamy na ogniu kilka minut, aż sos zgęstnieje. Na koniec na patelnię dokładamy ugotowany makaron i całość mieszamy ze sobą. Danie podajemy ciepłe, posypane startym serem.
Zobacz inne przepisy na szybki obiad z makaronem:
Makaron Z Kurczakiem W Sosie Pomidorowym
Makaron Noodle Z Kurczakiem I Warzywami
Jednogarnkowe Spaghetti Z Sosem Pomidorowym I Mięsem Mielonym
Błyskawiczny Makaron Z Kiełbasą
Makaron Z Kurczakiem W Sosie Śmietanowo-Koperkowym
Błyskawiczne Spaghetti Ze Szprotkami
Penne Ze Szpinakiem I Piersią Z Kurczaka
Ekstra fajny przepis na takie smaczne danie 🙂