Tagliatelle z boczkiem i groszkiem w sosie śmietanowym
Tagliatelle z boczkiem i groszkiem w sosie śmietanowym to bardzo pyszne i szybkie danie na obiad, które przygotujecie w pół godziny. Dla mnie jest to danie idealne – wszystkie składniki wspaniale do siebie pasują, co tworzy wyjątkową kompozycję smaków. Ponadto taki makaron jest bardzo prosty do zrobienia i nie potrzeba większych umiejętności kulinarnych, żeby go przygotować. Danie powinno zasmakować każdemu, choć osoby na diecie redukcyjnej powinny się go wystrzegać, gdyż zawiera sporo kalorii.
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Na suchej patelni podsmażamy pokrojony w cienkie paski boczek. Jeśli posiadamy moździerz, to sól gruboziarnistą (dałam himalajską) ucieramy z kilkoma ziarnami pieprzu, następnie dodajemy rozmaryn oraz czosnek i całość ucieramy, aż powstanie gładka papka. Jeśli nie używamy moździerza, to czosnek i rozmaryn drobno siekamy. Czosnek i przyprawy dodajemy na patelnię. Całość zalewamy śmietaną, wsypujemy groszek i trzymamy na ogniu kilka minut, aż sos zgęstnieje. Na koniec na patelnię dokładamy ugotowany makaron i całość mieszamy ze sobą. Danie podajemy ciepłe, posypane startym serem.
Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…
Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…
Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…
Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…
Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…
Tosty z gofrownicy to szybki sposób na pyszne i sycące danie, które można przygotować zaledwie…
View Comments
Ekstra fajny przepis na takie smaczne danie :-)