Pieczone ziemniaki z sosem śmietanowym to proste danie, które przypomina mi smak dzieciństwa. Mięciutkie w środku ziemniaki z chrupiącą i aromatyczną skórką podane ze śmietaną w towarzystwie koperku, jako dziecko mogłam jeść codziennie i nigdy mi się nie nudziły. Potrawa może stanowić samodzielny posiłek, albo można ją podać na obiad w towarzystwie np. jajka sadzonego i ulubionej surówki.
Składniki na pieczone ziemniaki z sosem śmietanowym:
- około 800 g ziemniaków (w sezonie mogą być młode)
- łyżeczka cukru
- łyżeczka soli
- łyżka oliwy
- papryka w proszku, rozmaryn, tymianek
Sos śmietanowy:
- szklanka śmietany 12%
- ząbek czosnku
- łyżka soku z cytryny
- pęczek koperku
- sól, pieprz
Przygotowanie
Ziemniaki obieramy i myjemy. Małe pozostawiamy w całości, większe przekrawamy na pół, albo na cztery części. Ziemniaki gotujemy w wodzie z dodatkiem soli i cukru na półtwardo. Odcedzamy je i osuszamy ręcznikiem papierowym. Następnie oprószamy papryką i ziołami oraz skrapiamy oliwą. Ziemniaki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, tak aby jak najmniej stykały się ze sobą. Pieczemy w temperaturze 180 C przez około 30 minut.
W tym czasie przygotowujemy sos śmietanowy. Koperek siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę. Śmietanę, sok z cytryny, koperek, czosnek i przyprawy mieszamy dokładnie ze sobą.
Zobacz inne przepisy na proste dania z ziemniaków:
Prosta Zapiekanka Z Ziemniaków
Pieczone Ziemniaki Z Twarogiem
Młode Ziemniaki Zapiekane Z Boczkiem
Kiełbasa Zapiekana Na Puree Ziemniaczanym
Młode Ziemniaki Z Lubczykiem
Młode Ziemniaki Ze Śmietaną I Ogórkiem
Zostaw odpowiedź