Przepis na pyszne bułeczki z pieczarkami i żółtym serem w środku.
Składniki :
- szklanka ciepłej wody
- opakowanie suszonych drożdży
- 1/3 szklanki oleju
- jajko
- 3 i 1/2 szklanki mąki,
- szczypta soli
- pieprz
- 100g żółtego sera
- 300g pieczarek
- zioła prowansalskie
- jajko do posmarowania bułeczek.
Przygotowanie
Do miski wsypujemy mąkę, suche drożdże, sól i mieszamy. Dodajemy ciepłą wodę, olej i jajko i dokładnie wyrabiamy ciasto. Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy na ok godzinę w ciepłe miejsce.
Pieczarki kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Wystudzamy. Starty ser mieszamy z pieczarkami i przyprawiamy solą i pieprzem. Ciasto dzielimy na ok 8-10 kulek, rozwałkowujemy je, na środku układamy farsz i formujemy bułeczki. Smarujemy je roztrzepanym jajkiem i posypujemy ziołami prowansalskimi. Układamy je na blaszce w odstępach i pieczemy ok 45 min, aż się zezłocą.
Zostaw odpowiedź