Bułeczki drożdzowe z pieczarkami

Przepis na pyszne bułeczki z pieczarkami i żółtym serem w środku.

Składniki :

  • szklanka ciepłej wody
  • opakowanie suszonych drożdży
  • 1/3 szklanki oleju
  • jajko
  • 3 i 1/2 szklanki mąki,
  • szczypta soli
  • pieprz
  • 100g żółtego sera
  • 300g pieczarek
  • zioła prowansalskie
  • jajko do posmarowania bułeczek.

Przygotowanie
Do miski wsypujemy mąkę, suche drożdże, sól i mieszamy. Dodajemy ciepłą wodę, olej i jajko i dokładnie wyrabiamy ciasto. Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy na ok godzinę w ciepłe miejsce.

Pieczarki kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Wystudzamy. Starty ser mieszamy z pieczarkami i przyprawiamy solą i pieprzem. Ciasto dzielimy na ok 8-10 kulek, rozwałkowujemy je, na środku układamy farsz i formujemy bułeczki. Smarujemy je roztrzepanym jajkiem i posypujemy ziołami prowansalskimi. Układamy je na blaszce w odstępach i pieczemy ok 45 min, aż się zezłocą.

bulki