Tortilla z kurczakiem i warzywami – pomysł na pyszną przekąskę

Tortilla z kurczakiem i warzywami – pomysł na pyszną przekąskę
Tortilla z kurczakiem i warzywami – pomysł na pyszną przekąskę

Tortilla z kurczakiem i warzywami to bardzo smaczne danie, które można podać na kolację, czy wziąć ze sobą do pracy lub szkoły. Pyszna, chrupiąca sałatka z kurczakiem i warzywami w sosie czosnkowym zawinięta w pszenny placek to przekąska, która zasmakuje każdemu.

Poniżej podaję przepis na placki, ale jeśli nie macie czasu ich robić, można kupić już gotowe.

 

Składniki na tortillę z kurczakiem i warzywami:

Placki (6 sztuk o średnicy 24 cm):

    • 300 g mąki pszennej tortowej
    • 140 ml gorącej wody
    • łyżka oleju
    • płaska łyżeczka soli

Nadzienie:

  • pierś z kurczaka
  • niewielka cebula czerwona
  • 6-7 liści sałaty masłowej
  • 2 ogórki konserwowe lub małosolne
  • ogórek gruntowy
  • pomidor
  • 1 łyżka majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, przyprawa do kurczaka

 

Przygotowanie

Przygotowujemy pszenne placki. Mąkę przekładamy do miski, dodajemy olej, sól i wodę. Ręką, albo za pomocą robota z hakiem wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Ciasto nakrywamy folią lub ściereczką i odstawiamy na 20 minut. Po tym czasie dzielimy je na 6 kulek i każdą z nich rozwałkowujemy na koło o średnicy około 24 cm. Placki smażymy na rozgrzanej suchej patelni po około 1,5 minuty z każdej strony. Gotowe placki układamy w stosik na talerzu, który nakrywamy miską czy pokrywką. Tortille najlepiej zawijać od razu po przygotowaniu, natomiast jeśli planujemy je zawinąć po kilku godzinach to najlepiej po smażeniu włożyć je do woreczka strunowego, zachowają wtedy elastyczność. Innym rozwiązaniem jest ponowne podgrzanie ich przed zawinięciem.

Do przygotowania potrawy można też użyć gotowych placków kupionych w sklepie.

Przygotowujemy farsz. Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Obsypujemy solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka i odstawiamy na 15 minut. Następnie mięso smażymy na patelni z rozgrzanym olejem przez kilka minut na złoty kolor. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

Cebulę kroimy w piórka, ogórki w plasterki, pomidora w kostkę. Liście sałaty rwiemy na małe kawałki. Majonez, jogurt, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz mieszamy ze sobą.

Po 2-3 łyżki sałatki układamy na tortillach, które zwijamy ciasno w rulon. Tortille grillujemy na grillu elektrycznym lub patelni. Można je podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Tortilla z kurczakiem i warzywami – pomysł na pyszną przekąskę
Tortilla z kurczakiem i warzywami – pomysł na pyszną przekąskę

 

Zobacz inne pomysły na tortillę:

Tortilla kebab z kurczakiem i czerwoną kapustą

Quesadilla z kurczakiem, serem i warzywami – pyszna przekąska na ciepło

Tortilla z pastą jajeczną – pyszny pomysł na śniadanie lub imprezę

Zapiekane krokiety po meksykańsku z tortilli

Tortilla po meksykańsku – szybka i smaczna przekąska