Paszteciki z kapustą i pieczarkami to pyszne drożdżowe co nieco, które świetnie sprawdzą się jako samodzielna przekąska, albo jako dodatek do zupy, zwłaszcza do barszczu czerwonego. Są mięciutkie i puszyste, nawet 2-3 dni po upieczeniu.

Składniki na paszteciki z kapustą i pieczarkami (około 50 sztuk):

Ciasto:

    • 500 g mąki pszennej
    • 25 g świeżych drożdży
    • 200 ml mleka
    • 1/4 szklanki oleju
    • 1 jajko
    • 1 łyżeczka cukru
    • 1 łyżeczka soli

Farsz:

    • 400 g kiszonej kapusty
    • 1 duża cebula
    • 250 g pieczarek
    • po kilka ziaren ziela angielskiego i liści laurowych
    • sól, pieprz do smaku

Ponadto:

jajko do posmarowania ciasta,

mak, sezam, czarnuszka do posypania

 

Przygotowanie

Kapustę kiszoną odciskamy dokładnie i kroimy na mniejsze kawałki. Następnie przekładamy ją do garnka, zalewamy około 1,5 szklanki wody, dodajemy ziele angielskie i liście laurowe. Kapustę gotujemy na wolnym ogniu przez około 45 minut. Następnie odcedzamy, wybieramy ziarna ziela angielskiego i liście i odstawiamy.

Pieczarki i cebulę kroimy w kostkę. Oba składniki podsmażamy na patelni, aż woda z pieczarek odparuje. Następnie na patelnię dodajemy kapustę. Całość przyprawiamy solą i pieprzem i mieszamy dokładnie. Farsz odstawiamy do wystygnięcia.

Przygotowujemy ciasto. Drożdże rozkruszamy i mieszamy z cukrem, łyżką mąki i 1/4 szklanki ciepłego (ale nie gorącego) mleka. Rozczyn przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Do dużej miski przekładamy mąkę, jajko, sól, olej, i resztę ciepłego mleka. Dodajemy rozczyn i całość wyrabiamy, aby powstało gładkie ciasto. Jeśli ciasto będzie się zbyt lepić do ręki, podsypujemy je mąką. Ciasto odstawiamy przykryte do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około godzinę. Powinno podwoić swoją objętość.

Następnie ciasto przekładamy z miski na stolnicę i krótko wyrabiamy (w razie potrzeby podsypujemy mąką). Ciasto dzielimy na kule wielkości mandarynki. Każdą część rozwałkowujemy na prostokąt. Na prostokąty wykładamy farsz i rozsmarujemy równomiernie, zostawiając wolne brzegi. Ciasto zwijamy w rulon. Następnie rulon kroimy ostrym nożem w poprzek co około 5 cm. Paszteciki przenosimy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia zachowując odstępy. Paszteciki nakrywamy ściereczką i zostawiamy na około 20 minut, aby podrosły. Następnie smarujemy je roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem albo innymi ziarnami (nie jest to konieczne). Podrośnięte paszteciki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25 minut, aż nabiorą ładnego złotego koloru.

Paszteciki z kapustą i pieczarkami

Zobacz inne przepisy na paszteciki:

Paszteciki drożdżowe z mięsem mielonym

Szybkie paszteciki z kapustą i pieczarkami

Sakiewki z ciasta francuskiego z kurczakiem

Paszteciki z kapustą i grzybami

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika – soczysta i aromatyczna

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…

1 dzień ago

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką – prosty przepis krok po kroku

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…

6 dni ago

Sernik łaciaty z ciastem czekoladowym – zawsze się udaje

Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…

1 tydzień ago

Kiełbasa zapiekana w jajku z warzywami – prosty przepis z piekarnika

Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…

2 tygodnie ago

Ciasto jogurtowe ze śliwkami – puszyste, wilgotne i mięciutkie

Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…

2 tygodnie ago

Tosty z gofrownicy – chrupiące i szybkie w przygotowaniu

Tosty z gofrownicy to szybki sposób na pyszne i sycące danie, które można przygotować zaledwie…

3 tygodnie ago