Paszteciki z kapustą i pieczarkami
Paszteciki z kapustą i pieczarkami to pyszne drożdżowe co nieco, które świetnie sprawdzą się jako samodzielna przekąska, albo jako dodatek do zupy, zwłaszcza do barszczu czerwonego. Są mięciutkie i puszyste, nawet 2-3 dni po upieczeniu.
Ciasto:
Farsz:
Ponadto:
jajko do posmarowania ciasta,
mak, sezam, czarnuszka do posypania
Kapustę kiszoną odciskamy dokładnie i kroimy na mniejsze kawałki. Następnie przekładamy ją do garnka, zalewamy około 1,5 szklanki wody, dodajemy ziele angielskie i liście laurowe. Kapustę gotujemy na wolnym ogniu przez około 45 minut. Następnie odcedzamy, wybieramy ziarna ziela angielskiego i liście i odstawiamy.
Pieczarki i cebulę kroimy w kostkę. Oba składniki podsmażamy na patelni, aż woda z pieczarek odparuje. Następnie na patelnię dodajemy kapustę. Całość przyprawiamy solą i pieprzem i mieszamy dokładnie. Farsz odstawiamy do wystygnięcia.
Przygotowujemy ciasto. Drożdże rozkruszamy i mieszamy z cukrem, łyżką mąki i 1/4 szklanki ciepłego (ale nie gorącego) mleka. Rozczyn przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Do dużej miski przekładamy mąkę, jajko, sól, olej, i resztę ciepłego mleka. Dodajemy rozczyn i całość wyrabiamy, aby powstało gładkie ciasto. Jeśli ciasto będzie się zbyt lepić do ręki, podsypujemy je mąką. Ciasto odstawiamy przykryte do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około godzinę. Powinno podwoić swoją objętość.
Następnie ciasto przekładamy z miski na stolnicę i krótko wyrabiamy (w razie potrzeby podsypujemy mąką). Ciasto dzielimy na kule wielkości mandarynki. Każdą część rozwałkowujemy na prostokąt. Na prostokąty wykładamy farsz i rozsmarujemy równomiernie, zostawiając wolne brzegi. Ciasto zwijamy w rulon. Następnie rulon kroimy ostrym nożem w poprzek co około 5 cm. Paszteciki przenosimy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia zachowując odstępy. Paszteciki nakrywamy ściereczką i zostawiamy na około 20 minut, aby podrosły. Następnie smarujemy je roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem albo innymi ziarnami (nie jest to konieczne). Podrośnięte paszteciki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25 minut, aż nabiorą ładnego złotego koloru.
Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…
Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…
Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…
Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…
Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…
Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…