Ryba w warzywach zapiekana z ziołowym pesto
Ryba w warzywach zapiekana z ziołowym pesto to lekkie, zdrowe i pyszne danie na obiad. Taką rybę robi się dość szybko i jest świetnym, aromatycznym i kolorowym sposobem na przemycenie ryb do codziennej diety.
Pesto (można też użyć gotowego ze słoiczka):
Jeśli mamy mrożone ryby, to najpierw je całkowicie rozmrażamy i kroimy na mniejsze porcje. Warzywa gotujemy al dente na parze. Słonecznik prażymy na suchej patelni. Koper i pietruszkę kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do misy blendera. Dodajemy oliwę, czosnek, sok z cytryny, słonecznik, sól i pieprz. Miksujemy na gładką masę. Warzywa układamy na dnie naczynia żaroodpornego. Posypujemy solą i pieprzem. Na nich układamy filety rybne. Każdy filet smarujemy pesto. Całość posypujemy przyprawą suszone pomidory. Naczynie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy 20 minut z funkcją termoobiegu.
Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…
Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…
Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…
Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…
Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…
Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…