Zupa cebulowa jest bardzo szybka do zrobienia i nieskomplikowana, a smakuje wyśmienicie. Jest niezwykle aromatyczna i smakowita. Świetnie rozgrzewa, nawet w najbardziej paskudną pogodę. Jest to jedna z moich ulubionych zup, mogłabym ją jeść codziennie!
Składniki na zupę cebulową (2 porcje):
-
- 2 duże cebule żółte
-
- duża cebula czerwona
-
- 2 ząbki czosnku
-
- 2 łyżki masła
-
- 25 ml brandy (można zastąpić 100 ml białego wytrawnego wina lub pominąć ten składnik)
-
- 400 ml bulionu drobiowego
-
- szczypta cukru
-
- sól, pieprz, tymianek, kurkuma (szczypta dla uzyskania bardziej żółtego koloru), gałka muszkatołowa, papryka słodka
Do podania: grzanki, drożdżowe chlebki, ser żółty do posypania
Przygotowanie
Cebule obieramy i kroimy w piórka. Czosnek drobno siekamy lub przeciskamy przez praskę. Na patelni rozpuszczamy masło, następnie wrzucamy cebule i smażymy na średnim ogniu. Po około 5 minutach dodajemy czosnek i łyżeczkę tymianku. Smażymy co chwilkę mieszając, aby cebula się nie przypaliła do momentu, aż nabierze lekko brązowego koloru. Przekładamy ją wtedy do garnka, dodajemy alkohol, bulion i przyprawy. Gotujemy na wolnym ogniu przez 20 minut. Przed samym końcem gotowania zupę próbuję i ewentualnie jeszcze raz przyprawiam do smaku. Jeśli nie lubicie pływających kawałków cebuli, można ją zmiksować blenderem na krem.
Zobacz inne przepisy na błyskawiczne zupy:
Zupa krem z pieczarek i ziemniaków
Zupa porowa z pieczarkami
Błyskawiczny chłodnik z burakami
Zupa z mięsem mielonym i pieczarkami
Zupa z brukselką – lekka i pożywna
Zostaw odpowiedź