Boeuf Stroganow / Strogonow to rosyjskie danie jednogarnkowe z wołowiną i pieczarkami w roli głównej. W Polsce często jest podawane w czasie świąt i różnego rodzaju uroczystości. Nie widzę jednak powodu, aby nie przygotować je na pyszny codzienny obiad, gdyż jest proste i dość szybkie do zrobienia. Można wtedy wykorzystać inny rodzaj mięsa niż polędwicę, będzie o wiele taniej, a smak pozostanie równie pyszny. Strogonow najlepiej smakuje mi podany z chrupiącym pieczywem – uwielbiam maczać kawałki chleba w sosie. Można go też podać z ziemniakami czy ryżem.
Składniki na Boeuf Stroganowa:
- 500 g mięsa wołowego (najlepiej polędwica, ale może też być inne chude mięso np. rostbef, udziec)
- 300 ml bulionu wołowego lub drobiowego
- 400 g pieczarek
- sporej wielkości cebula
- 2 ogórki kiszone
- 4 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego (80 g)
- 2 łyżeczki musztardy (dałam stołową, może też być ostrzejsza jeśli lubicie)
- 3 łyżki śmietany 30%
- sól, pieprz, papryka ostra, papryka słodka, suszona lub świeża natka pietruszki
Przygotowanie
Wołowinę myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w paseczki lub kostkę. Pieczarki oczyszczamy. Mniejsze kroimy w plasterki, a większe w półplasterki. Cebulę i ogórki kiszone kroimy w drobną kostkę. Na patelnię z rozgrzanym olejem wrzucamy mięso i podsmażamy przez chwilę. Następnie dodajemy pieczarki i cebulę. Smażymy do zarumienienia wszystkich składników. Mięso i pieczarki przekładamy do garnka i zalewamy bulionem. Całość dusimy pod przykryciem na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie. W zależności od rodzaju mięsa będzie to trwało od 10 minut (w przypadku polędwicy), do około godziny. Następnie dorzucamy pokrojone ogórki, koncentrat pomidorowy, musztardę i przyprawy. Mieszamy i gotujemy jeszcze jakieś 15 minut. Pod koniec gotowania wlewamy śmietanę.
Zobacz inne przepisy na sycące dania jednogarnkowe:
Zupa Gulaszowa Z Indykiem – Pyszne Danie Jednogarnkowe
Zupa Gulaszowa Po Zbójnicku
Chili Con Carne – Prosty I Szybki Przepis
Fasolka Po Bretońsku – Tradycyjny Przepis
Danie Jednogarnkowe Z Mięsem Mielonym
Leczo Z Cukinii, Bakłażana I Papryki
Zostaw odpowiedź