Warstwowa sałatka z brukselką, sałatą i serem żółtym jest prosta i bardzo szybka do zrobienia, a także nie wymaga skomplikowanych składników. Stanowi świetny dodatek do pieczonego mięsa lub wędliny, ale z powodzeniem może również stanowić samodzielny posiłek.
Składniki na warstwową sałatkę z brukselką, sałatą i serem żółtym:
-
- 300 g brukselki (świeża lub mrożona)
-
- pół główki sałaty lodowej
-
- 150 g sera żółtego
-
- 4 jajka
-
- 2 pomidory
-
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
-
- 2 łyżki majonezu
-
- 2 ząbki czosnku
-
- sól, pieprz
Przygotowanie
Brukselkę gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, odcedzamy, studzimy i kroimy na pół, a większe egzemplarze w ćwiartki. Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy w dużą kostkę. Pomidora kroimy w kostkę, sałatę rwiemy na małe kawałki. Ser żółty ścieramy na tarce. Do jogurtu dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, majonez i przyprawy. Sos mieszamy. W salaterce układamy kolejno: brukselka, jajka, pomidory, sałata, sos czosnkowy, a na wierzchu ser żółty. Przed podaniem sałatkę można schłodzić w lodówce.
Zostaw odpowiedź