Sałatka z ciecierzycą, serem i sałatą jest bardzo szybka do zrobienia, kolorowa, lekka, ale też pożywna. Jedna porcja ma nieco ponad 400 kcal, więc będzie świetnym posiłkiem na pyszne śniadanie czy kolację. Można też podać ją na obiad np. z grillowaną piersią z kurczaka. Taką sałatkę można zrobić w 15 minut, więc jeśli nie macie czasu na stanie przy garnkach, a macie ochotę na coś pożywnego, zdrowego i smacznego, to spodoba wam się ten przepis.
Składniki na sałatkę z ciecierzycą, serem i sałatą (2 porcje):
- mała puszka ciecierzycy (około 200 g)
- ulubiony mix sałat lub pół główki sałaty lodowej (dałam 120 g mixu z rukolą, szpinakiem i cykorią)
- mała czerwona cebula
- pomidor
- pół świeżego długiego ogórka
- 100 g sera żółtego
Sos winegret:
- 3 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka miodu
- sól, pieprz
Przygotowanie
Ciecierzycę odsączamy z zalewy, ogórka kroimy w plasterki, pomidora w kostkę, cebulę drobno siekamy. Sałatę rwiemy na małe kawałki. Ser żółty kroimy w kostkę. Składniki na sos mieszamy ze sobą dokładnie. Sałatę, ciecierzycę, ogórka, pomidora, cebulę i ser żółty przekładamy do jednej miski i wlewamy winegret. Całość mieszamy dokładnie. Sałatkę można podawać od razu po przygotowaniu.
Zobacz inne przepisy na szybkie sałatki:
Sałatka z mozzarellą i sałatą lodową – sałatka na grilla w 10 minut
Śródziemnomorska sałatka z fetą i oliwkami
Szybka sałatka z ogórkiem i serem feta (na grilla)
Sałatka z niebieskim serem i pomidorami (338 kcal)
Lekka sałatka z selerem naciowym i sałatą (263 kcal)
Zostaw odpowiedź