Gofry domowe, które smakują jak te z budki. Są lekkie, puszyste i chrupiące. Można podać je z ulubionymi dodatkami: bitą śmietaną, dżemem, owocami czy kremem czekoladowym albo tylko obsypane cukrem pudrem. Przepis jest prosty i nie wymaga wiele czasu.
Gofry kojarzą mi się z wakacjami nad morzem, więc przygotowuję je w ponure i chłodne dni, aby poprawić sobie choć trochę humor.
Składniki na gofry (8 sztuk):
- 1,5 szklanki mąki pszennej typ 450 (200 g)
- czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki cukru
- 2 szczypty soli
- 2 jajka
- szklanka wody (220 ml)
- 1/4 szklanki oleju (60 ml)
Przygotowanie
Jajka powinny być w temperaturze pokojowej. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę na najwyższych obrotach miksera. W misce mieszamy ze sobą mąkę, cukier, sól i proszek do pieczenia. W drugiej misce mieszamy żółtka z wodą i olejem. Mokre składniki przekładamy do suchych i mieszamy np. za pomocą rózgi kuchennej, aż masa stanie się jednolita i znikną wszystkie grudki. Do masy dodajemy białka i mieszamy delikatnie za pomocą łyżki. Ciasto odstawiamy na około 20 minut.
Płytki do pieczenia w gofrownicy spryskujemy olejem. Gofrownicę rozgrzewamy (na swojej gofrownicy robię to do maksymalnej mocy). Kiedy gofrownica będzie już nagrzana, na dolne płytki nakładamy ciasto chochlą i rozprowadzamy dokładnie po całej powierzchni. Gofrownicę zamykamy i pieczemy przez około 4 minuty lub przez czas podany w instrukcji. Jeśli nie spożywamy gofrów od razu, to studzimy je na kratce.
Podajemy je z ulubionymi składnikami, które nakładamy tuż przez podaniem, gdyż jeśli postoją dłużej i nasiąkną np. sokiem z owoców to zrobią się miękkie.
Zobacz inne przepisy na pyszny i szybki deser:
Ryż zapiekany z jabłkami i twarogiem – najlepsza wersja ryżu z jabłkami
Błyskawiczne placuszki na jogurcie
Szybkie oponki z serków homogenizowanych
Crumble jabłkowe z kruszonką
Ciastka francuskie z dżemem i kruszonką
Pyszne!