Rafaello na krakersach to pyszne kokosowe ciasto bez pieczenia. Słone krakersy idealnie współgrają z słodką masą budyniową i wiórkami kokosowymi. Przepis jest bardzo prosty i dość szybki do wykonania.
Składniki na rafaello na krakersach:
- 2 duże paczki krakersów
- 3 szklanki mleka
- szklanka cukru
- 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 czubate łyżki mąki pszennej
- budyń waniliowy
- 3 żółtka
- 250 g masła
- 250 g wiórek kokosowych
Przygotowanie
2 szklanki mleka zagotowujemy z cukrem. Do pozostałego mleka wsypujemy mąkę ziemniaczaną, pszenną, budyń i żółtka. Miksujemy blenderem lub rozmącamy trzepaczką. Do gotującego mleka wlewamy zmiksowaną masę. Zagotowujemy, ciągle mieszając. Powstały budyń zdejmujemy z palnika i odstawiamy do wystudzenia.
Następnie ucieramy mikserem masło, powoli dodajemy do niego zimny budyń, dalej miksując. Na końcu dodajemy wiórki kokosowe (ok 2 garście wiórek zostawiamy sobie do posypania ciasta) i ponownie miksujemy.
Blaszkę o wymiarach ok 26x20cm wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie układamy pierwszą warstwę krakersów. Wykładamy na nią 1/3 kremu. Przykrywamy drugą warstwą krakersów, smarujemy połową pozostałego kremu. Układamy trzecią warstwą krakersów i smarujemy pozostałym kremem. Posypujemy wiórkami kokosowymi. Ciasto przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
czy to maja byc slone krakersy, czy moga byc herbatniki?
Bardzo lubię to ciacho 😉
Herbatniki również mogą być 😉
Czy można do kremu budyniowego dodać wiórki kokosowe? Żeby ciasto ogólnie było bardziej kokosowe…
Oczywiście, tak właśnie jest w przepisie.
Ooooo, ciasto z tego przepisu zrobiłam wczoraj i wyszło przepyszne.