Bułeczki kukurydziane z sezamem to proste do zrobienia, puszyste i pyszne domowe pieczywo o zachęcającym żółciutkim kolorze. Można je podać na śniadanie zarówno na słodko, posmarowane masłem czekoladowym czy dżemem, jak i wytrawnie z szynką, serem żółtym i pomidorem.
Składniki na bułeczki kukurydziane z sezamem (około 8 sztuk):
- 180 g mąki pszennej typ 500 + troszkę do podsypywania (około 1,5 szklanki)
- 200 g mąki kukurydzianej (1 i 3/4 szklanki)
- 8 g drożdży suchych lub 25 g drożdży świeżych
- 220 ml mleka (niepełna szklanka)
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 50 ml oleju
- łyżka sezamu do posypania + białko jajka do posmarowania
Przygotowanie
Jeśli korzystamy ze świeżych drożdży to najpierw robimy zaczyn. Drożdże rozkruszamy do miseczki, dodajemy łyżeczkę cukru i mąki oraz wlewamy około 1/3 szklanki ciepłego (ale bie gorącego) mleka. Całość mieszamy, aż drożdże się rozpuszcza i odstawiamy na 15 minut.
Do miski wsypujemy mąkę pszenną i kukurydzianą. Dodajemy wyrośnięty zaczyn z drożdży, bądź suche drożdże i cukier. Dodajemy również sól, ciepłe mleko i olej. Całość mieszamy łyżką albo za pomocą robota z hakiem. Ciasto odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
Po tym czasie ciasto dzielimy na dwie części, każdą z tych części jeszcze na cztery i formujemy bułeczki. Układamy je w odstępach na dużej blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Pośrodku bułeczek nożem robimy nacięcie. Nakrywamy je ściereczką i odkładamy na około pół godziny, aby nieco podrosły.
Kiedy podrosną, smarujemy je z wierzchu roztrzepanym białkiem i posypujemy sezamem. Następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy przez 20 minut w trybie góra-dół.
Zobacz inne przepisy na domowe pieczywo:
Bułki z mlekiem w proszku – puszyste bułeczki pszenne
Puszyste bułki pszenne bez drożdży – sprawdzony przepis
Bułki pszenne na jogurcie
Swojskie bułki drożdżowe z nadzieniem
Bułeczki drożdżowe z owocami – przepis na słodkie bułki odrywane
Zostaw odpowiedź