Bułeczki kukurydziane z sezamem – pyszne domowe pieczywo

Bułeczki kukurydziane z sezamem to proste do zrobienia, puszyste i pyszne domowe pieczywo o zachęcającym żółciutkim kolorze. Można je podać na śniadanie zarówno na słodko, posmarowane masłem czekoladowym czy dżemem, jak i wytrawnie z szynką, serem żółtym i pomidorem.

Składniki na bułeczki kukurydziane z sezamem (około 8 sztuk):

  • 180 g mąki pszennej typ 500 + troszkę do podsypywania (około 1,5 szklanki)
  • 200 g mąki kukurydzianej (1 i 3/4 szklanki)
  • 8 g drożdży suchych lub 25 g drożdży świeżych
  • 220 ml mleka (niepełna szklanka)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 50 ml oleju
  • łyżka sezamu do posypania + białko jajka do posmarowania

 

Przygotowanie

Jeśli korzystamy ze świeżych drożdży to najpierw robimy zaczyn. Drożdże rozkruszamy do miseczki, dodajemy łyżeczkę cukru i mąki oraz wlewamy około 1/3 szklanki ciepłego (ale bie gorącego) mleka. Całość mieszamy, aż drożdże się rozpuszcza i odstawiamy na 15 minut.

Do miski wsypujemy mąkę pszenną i kukurydzianą. Dodajemy wyrośnięty zaczyn z drożdży, bądź suche drożdże i cukier. Dodajemy również sól, ciepłe mleko i olej. Całość mieszamy łyżką albo za pomocą robota z hakiem. Ciasto odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.

Po tym czasie ciasto dzielimy na dwie części, każdą z tych części jeszcze na cztery i formujemy bułeczki. Układamy je w odstępach na dużej blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Pośrodku bułeczek nożem robimy nacięcie. Nakrywamy je ściereczką i odkładamy na około pół godziny, aby nieco podrosły.

Kiedy podrosną, smarujemy je z wierzchu roztrzepanym białkiem i posypujemy sezamem. Następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy przez 20 minut w trybie góra-dół.

Bułeczki kukurydziane z sezamem – pyszne domowe pieczywo

Zobacz inne przepisy na domowe pieczywo:

Bułki z mlekiem w proszku – puszyste bułeczki pszenne

Puszyste bułki pszenne bez drożdży – sprawdzony przepis

Bułki pszenne na jogurcie

Swojskie bułki drożdżowe z nadzieniem

Bułeczki drożdżowe z owocami – przepis na słodkie bułki odrywane

 

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Curry z kurczakiem i szpinakiem – szybkie, aromatyczne i idealne na obiad

Curry z kurczakiem i szpinakiem to prosty, szybki i bardzo smaczny obiad, który przygotujesz praktycznie…

2 dni ago

Duo Chmurka – szybka pianka jogurtowa, lekka i efektowna

Duo Chmurka – szybka pianka jogurtowa to prosty, lekki i efektowny deser, który przygotujesz bez…

4 dni ago

Swojska patelnia z kiełbasą i pieczarkami – prosty przepis na szybki i pyszny obiad

Swojska patelnia z kiełbasą i pieczarkami to idealny pomysł na ciepły, domowy posiłek, który przygotujesz…

1 tydzień ago

Sałatka Meksykańska z Kabanosem i Ananasem – ekspresowa przekąska na każdą okazję

Sałatka Meksykańska z Kabanosem i Ananasem to idealna propozycja dla tych, którzy lubią połączenie słodkości…

1 tydzień ago

Ciasto Złota Jabłonka – biszkopt z jabłkami i kremem orzechowym

Ciasto Złota Jabłonka to delikatny biszkopt z jabłkami, przełożony lekkim kremem orzechowym i ozdobiony puszystą…

2 tygodnie ago

Tortilla śniadaniowa z jajkiem – szybki i pyszny przepis

Tortilla śniadaniowa z jajkiem to pomysł na ciepłe, sycące i ekspresowe śniadanie, które zrobisz w…

2 tygodnie ago