Bułeczki kukurydziane z sezamem - pyszne domowe pieczywo
Bułeczki kukurydziane z sezamem to proste do zrobienia, puszyste i pyszne domowe pieczywo o zachęcającym żółciutkim kolorze. Można je podać na śniadanie zarówno na słodko, posmarowane masłem czekoladowym czy dżemem, jak i wytrawnie z szynką, serem żółtym i pomidorem.
Jeśli korzystamy ze świeżych drożdży to najpierw robimy zaczyn. Drożdże rozkruszamy do miseczki, dodajemy łyżeczkę cukru i mąki oraz wlewamy około 1/3 szklanki ciepłego (ale bie gorącego) mleka. Całość mieszamy, aż drożdże się rozpuszcza i odstawiamy na 15 minut.
Do miski wsypujemy mąkę pszenną i kukurydzianą. Dodajemy wyrośnięty zaczyn z drożdży, bądź suche drożdże i cukier. Dodajemy również sól, ciepłe mleko i olej. Całość mieszamy łyżką albo za pomocą robota z hakiem. Ciasto odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
Po tym czasie ciasto dzielimy na dwie części, każdą z tych części jeszcze na cztery i formujemy bułeczki. Układamy je w odstępach na dużej blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Pośrodku bułeczek nożem robimy nacięcie. Nakrywamy je ściereczką i odkładamy na około pół godziny, aby nieco podrosły.
Kiedy podrosną, smarujemy je z wierzchu roztrzepanym białkiem i posypujemy sezamem. Następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy przez 20 minut w trybie góra-dół.
Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…
Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…
Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…
Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…
Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…
Tosty z gofrownicy to szybki sposób na pyszne i sycące danie, które można przygotować zaledwie…