Ryba po japońsku – przepis na rybę w zalewie pomidorowej

Ryba po japońsku czyli panierowane i smażone filety rybne w słodko-kwaśnej zalewie pomidorowej z warzywami to pyszne danie, które można podać jako przekąskę na świątecznym czy imprezowym stole. Potrawa jest pyszna i wyrazista w smaku. Można ją przygotować nawet 2-3 dni przed podaniem, im dłużej stoi, tym nabiera więcej smaku.

 

Składniki na rybę po japońsku:

  • 1 kg filetów rybnych np. z mintaja
  • 3-4 jajka
  • mąka pszenna
  • bułka tarta
  • sok z połówki cytryny
  • sól, pieprz

 

Zalewa z warzywami:

  • 2 cebule
  • około 250 g papryki konserwowej
  • 3 średniej wielkości ogórki konserwowe
  • 2 szklanki wody
  • szklanka passaty pomidorowej
  • pół szklanki oleju
  • 6 łyżek octu ryżowego (może też być 5 łyżek spirytusowego)
  • 4 łyżki cukru
  • 5 łyżek pikantnego ketchupu
  • łyżeczka soli

 

Przygotowanie

Rybę oprószamy solą, pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny. Odstawiamy na pół godziny. Następnie kroimy ją na mniejsze kawałki i każdy kawałek obtaczamy najpierw w mące, potem w roztrzepanym jajku, a na końcu w bułce tartej. Rybę smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

Cebule kroimy w piórka, ogórki i paprykę w paski. Na patelni z rozgrzanym olejem smażymy przez kilka minut cebulę, tak aby zmiękła, ale jeszcze nie nabrała złotego koloru. Następnie dodajemy ogórki i paprykę. Smażymy jeszcze 2 minuty.

Wodę mieszamy z passatą, olejem, ketchupem, octem, cukrem i solą. Zalewę wlewamy na patelnię z warzywami i doprowadzamy do wrzenia. Odstawiamy do wystudzenia.

W dużej misce układamy warstwami: ryba i zalewa z warzywami, aż do wykończenia składników. Całość odkładamy do lodówki na 24 godziny.

Ryba po japońsku – przepis na rybę w zalewie pomidorowej

 

Zobacz inne przepisy na rybę w zalewie:

Ryba po azjatycku z warzywami w zalewie słodko-kwaśnej

Śledzie korzenne w oleju – śledzie z przyprawą do piernika

Śledzie po cygańsku – przepis na śledzie

Ryba w zalewie pomidorowej

Śledzie z natką pietruszki – przepis babci Danusi

 

 

 

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Curry z kurczakiem i szpinakiem – szybkie, aromatyczne i idealne na obiad

Curry z kurczakiem i szpinakiem to prosty, szybki i bardzo smaczny obiad, który przygotujesz praktycznie…

3 dni ago

Duo Chmurka – szybka pianka jogurtowa, lekka i efektowna

Duo Chmurka – szybka pianka jogurtowa to prosty, lekki i efektowny deser, który przygotujesz bez…

5 dni ago

Swojska patelnia z kiełbasą i pieczarkami – prosty przepis na szybki i pyszny obiad

Swojska patelnia z kiełbasą i pieczarkami to idealny pomysł na ciepły, domowy posiłek, który przygotujesz…

1 tydzień ago

Sałatka Meksykańska z Kabanosem i Ananasem – ekspresowa przekąska na każdą okazję

Sałatka Meksykańska z Kabanosem i Ananasem to idealna propozycja dla tych, którzy lubią połączenie słodkości…

1 tydzień ago

Ciasto Złota Jabłonka – biszkopt z jabłkami i kremem orzechowym

Ciasto Złota Jabłonka to delikatny biszkopt z jabłkami, przełożony lekkim kremem orzechowym i ozdobiony puszystą…

2 tygodnie ago

Tortilla śniadaniowa z jajkiem – szybki i pyszny przepis

Tortilla śniadaniowa z jajkiem to pomysł na ciepłe, sycące i ekspresowe śniadanie, które zrobisz w…

2 tygodnie ago