Sałatka z piersią kurczaka, kukurydzą i serem żółtym
Sałatka z piersią kurczaka, kukurydzą i serem żółtym jest bardzo smaczna, kolorowa, stosunkowo lekka i zarazem sycąca. Świetnie sprawdzi się na kolację, lunch do pracy czy jako przekąska na imprezowym stole. Składniki tej sałatki świetnie ze sobą współgrają, tworząc udaną kompozycję.
Można ją jeść bez żadnych dodatków, świetnie sprawdzi się również jeśli włoży się ją w pitę lub zawinie w tortillę.
Pierś z kurczaka kroimy w kostkę i podsmażamy. W międzyczasie kroimy resztę składników, a także przygotowujemy sos. Kiedy piersi całkowicie ostygną wszystkie składniki mieszamy razem ze sobą i gotowe!
Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Oprószamy solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka. Wrzucamy na patelnię z rozgrzaną łyżką oleju i smażymy przez kilka minut. Usmażone mięso odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Kapustę pekińską drobno siekamy, przekładamy do miski i mieszamy z dużą szczyptą soli. Odstawiamy na 15 minut.
Ser żółty i paprykę kroimy w paski. Kukurydzę odsączamy z zalewy. Cebulki przekrawamy na pół. Majonez mieszamy z jogurtem, musztardą, solą i pieprzem.
Wszystkie składniki przekładamy do jednej miski i mieszamy ze sobą dokładnie. Sałatkę odstawiamy na godzinę do lodówki do schłodzenia.
Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…
Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…
Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…
Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…
Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…
Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…