Dotychczas unikałam wszelkiego rodzaju kasz, gdyż mi po prostu nie smakowały. Ostatnio jednak odkryłam kaszę jaglaną i jest ona pierwszą kaszą, którą mogę jeść z przyjemnością. Zapewne na blogu pojawi się jeszcze niejeden przepis z tym składnikiem.
Kasza jaglana z warzywami i kurczakiem to szybki i bardzo smaczny pomysł na zdrowy obiad. Przepis jest tak prosty, że nawet mój mąż potrafi go wykonać 😉
Składniki:
- 1,5 szklanki kaszy jaglanej (albo dwie torebki)
- 2 marchwie
- puszka kukurydzy
- papryki czerwona i zielona
- por
- pierś z kurczaka
- sól, pieprz, słodka papryka
- pół szklanki bulionu drobiowego lub warzywnego
Przygotowanie
Kaszę gotujemy w osolone wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu. Na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka, następnie dodajemy pokrojonego w półplasterki pora. Po chwili dodajemy pokrojone na kawałki papryki i startą na grubych oczkach marchewkę. Całość dusimy aż warzywa zmiękną. Do miękkich warzyw dodajemy kaszę i kukurydzę, podlewamy bulionem i dusimy aż płyn odparuje, po czym doprawiamy do smaku.
Zostaw odpowiedź