Kotlety mielone z warzywami to przepis na nieco lżejszą i zdrowszą wersję tradycyjnych mielonych. Są dobrym sposobem na przemycenie marchewki do diety naszych dzieci, jeśli za warzywami nie przepadają. Takie kotlety są bardzo smaczne, więc nie ma obaw, że komuś nie zasmakują. Podałam je z tłuczonymi ziemniakami i surówką z ogórków. Bardzo dobrze będą do nich pasować również buraczki.
Składniki na kotlety mielone z warzywami (6 dużych sztuk):
-
- 400 g mięsa mielonego z indyka (może też być wieprzowe)
-
- średniej wielkości marchew
-
- spora cebula
-
- 2 ząbki czosnku
-
- kajzerka
-
- jajko
-
- 4-5 gałązek natki pietruszki
-
- sól, pieprz
-
- bułka tarta do obtoczenia kotletów
Przygotowanie
Kajzerkę zalewamy wodą i odstawiamy do namoczenia na 10 minut. Cebulę i marchew kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni z rozgrzanym olejem, aż warzywa będą miękkie. Odciśniętą z wody kajzerkę mielimy w maszynce do mięsa razem cebulą i marchewką. Czosnek przeciskamy przez praskę, natkę pietruszki drobno siekamy. Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy resztę składników i przyprawy. Całość wyrabiamy ręką przez kilka minut. Następnie formujemy kotlety, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na patelni z rozgrzanym olejem z obu stron na złoty kolor (można też je upiec w piekarniku). Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Zobacz inne przepisy na kotlety mielone:
Zapiekane kotlety mielone po węgiersku
Kotlety mielone z indyka – najlepszy przepis
Kotlety mielone z indyka – najlepszy przepis
Kotlety mielone z ziemniakami i kapusta zasmażana
Kotlety mielone z pieczarkami zapiekane w sosie pomidorowym
Delikatne kotlety mielone z pieczarkami i porem
mmmm…. wyglądają wybornie!