Długo szukałam nazwy na to ciasto, aż w końcu wpadłam na „Biszkoptową rozkosz” i myślę, że pasuje idealnie. Ciasto jest dość pracochłonne, ale końcowy efekt jest tego wart. Bardzo ładnie prezentuje się na stole i pysznie smakuje.
Składniki na ciasto “Biszkoptowa rozkosz”:
Ciasto:
- 5 dużych jajek
- 2/3 szklanki cukru (150 g)
- 2/3 szklanki mąki (180 g)
- łyżeczka octu
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki kakao
Krem kawowy:
- 4 żółtka
- 1/2 szklanki cukru (100 g)
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
- 350 ml mleka
- 200 g masła
- 50 g orzechów laskowych
Pianka białkowa9:
- 4 białka
- niecałe pół szklanki cukru (80 g)
- 100 g margaryny
- 3 płaskie łyżeczki żelatyny
- pół szklanki wody
Ponadto:
- paczka okrągłych biszkoptów
- tabliczka gorzkiej czekolady.
Przygotowanie
Ciasto: jaja ucieramy z cukrem. Następnie, cały czas miksując, dodajemy mąkę rozmieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao, na końcu dolewamy ocet. Ciasto wlewamy na blaszkę wysmarowaną tłuszczem lub wyłożoną papierem do pieczenia (moja ma wymiary ok 26x20cm). Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok 30 minut. Sprawdzamy wykałaczką czy ciasto jest już upieczone. Ciasto odstawiamy do wystygnięcia.
Krem kawowy: żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Do żółtek dodajemy mąki i suchą kawę i ucieramy do połączenia się składników. Mleko gotujemy i dodajemy do niego masę z żółtek, ciągle mieszając gotujemy aż do uzyskania budyniowej konsystencji. Odstawiamy do wystygnięcia. Masło kroimy na kawałki, rozcieramy i stopniowo dodajemy do niego zimny budyń kawowy, ucieramy aż do uzyskania jednolitego kremu. Dodajemy zmielone lub posiekane orzechy laskowe i jeszcze chwilę ucieramy.
Pianka białkowa: białka ubijamy z cukrem na sztywno. Dodajemy rozpuszczoną i ostudzoną margarynę i jeszcze chwilkę ubijamy. Na końcu dolewamy żelatynę (rozpuszczoną w pół szklanki wody i wystudzoną). Jeszcze przez chwilę ubijamy.
Składamy ciasto: na upieczonego i ostudzonego biszkopta wykładamy masę kawową, na niej układamy ciasno biszkopty, zalewamy je masą białkową i posypujemy startą czekoladą. Odstawiamy do lodówki, aby pianka stężała.
jakie równiutkie… pięknie wygląda
Mmm, wygląda wspaniale 🙂