Przepis zainspirowany jednym z odcinków Top Chef, gdzie uczestnicy mieli przygotować swoją wersję tradycyjnej polskiej sałatki jarzynowej. Pomyślałam, że to dobry pomysł, aby odświeżyć ten przepis – sałatkę jarzynową robię rzadko, gdyż już dawno temu mi się znudziła. Postanowiłam więc trochę pokombinować ze składnikami i wyszło mi coś naprawdę dobrego. Do tego pierwszy raz zrobiłam majonez i myślę, że zrezygnuję z kupowania gotowych. Domowy majonez jest o wiele smaczniejszy i można go przyprawić wedle własnego upodobania.
Składniki:
- 5 średnich ziemniaków
- 3 marchwie
- 2 pietruszki
- papryka czerwona
- łyżka masła
- szałwia (miałam suszoną)
- ok 8-10 pieczarek marynowanych
- mały por
- garść pestek dyni
Na majonez:
- żółtko
- 3/4 szklanki oleju rzepakowego
- łyżeczka cukru
- pół łyżeczki soli
- 2 kopiaste łyżeczki musztardy rosyjskiej
- łyżka białego octu winnego
- pieprz i suszona natka pietruszki
Przygotowanie
Ziemniaki, marchew i pietruszkę obieramy, kroimy na mniejsze kawałki, aby szybciej się upiekły. Paprykę kroimy w ćwiartki. Warzywa układamy na folii aluminiowej, dodajemy łyżkę masła i lekko oprószamy szałwią. Folię zawijamy szczelnie w sakiewki i układamy na blasze. Marchew i pietruszkę zawinęłam razem, resztę warzyw osobno, gdyż potrzebują różnego czasu, aby się upiec. Blachę wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Najszybciej piecze się papryka (wyjmujemy po ok 20 min), następnie ziemniaki; marchew i pietruszka trochę dłużej – najlepiej lekko odwinąć folię w czasie pieczenia i sprawdzić widelcem czy warzywa są już miękkie. Warzywa odstawiamy do ostygnięcia. Na suchej patelni prażymy pestki dyni. Por drobno siekamy, pieczarki kroimy na ćwiartki. Z ostudzonej papryki ściągamy skórę i kroimy w niezbyt drobną kostkę. Ziemniaki, marchew i pietruszkę również kroimy w kostkę. Wszystkie składniki łączymy.
Przygotowujemy majonez: do miski wybijamy żółtko, dodajemy sól, cukier i musztardę. Składniki dokładnie miksujemy. Cały czas miksując, do miski zaczynamy bardzo powoli i po trochę wlewać olej. Gdy majonez osiągnie upragnioną konsystencję, dodajemy ocet, pieprz i pietruszkę.
Majonez dodajemy do reszty składników. Mieszamy i ew. doprawiamy solą i pieprzem.
Zostaw odpowiedź