Chyba nie muszę nikomu uświadamiać, że domowa wędlina jest o wiele smaczniejsza i zdrowsza niż te ze sklepu. Słodko-pikantna szynka naszpikowana czosnkiem będzie się idealnie prezentować na świątecznym stole.
Składniki:
- 1 -1,5 kg szynki wieprzowej
- 2 łyżki oliwy
- 5 ząbków czosnku
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki słodkiego sosu chili
- pieprz cayenne
- majeranek, tymianek
- papryka ostra
Przygotowanie
Czosnek obieramy i kroimy w plasterki. Szynkę nacinamy i do nacięć wkładamy czosnek. Staramy się by szynka była w miarę równomiernie naszpikowana czosnkiem. Do miseczki wsypujemy wszystkie przyprawy, dodajemy miód, oliwę i sos chili – mieszamy aż składniki połączą się. Marynatą nacieramy dokładnie mięso z każdej strony. Tak przygotowane mięso zawijamy w folię spożywczą i chowamy do lodówki na przynajmniej 24 godziny. Po tym czasie mięso odwijamy, układamy w naczyniu żaroodpornym.Pieczemy pod przykryciem w 180 st ok 1,5-2 godziny.
Zostaw odpowiedź