Klasyczny suflet to znane danie francuskie, które podaje się na ciepło zaraz po upieczeniu. Przygotowałam go w wersji deserowej, z białym serem. Wbrew obiegowej opinii przygotowanie dania nie jest trudne, a taki serniczek jest pyszny, puszysty i delikatny.
Składniki na 3 porcje:
- 3 jajka
- 3 łyżki cukru
- 200 g chudego twarogu
- łyżka mąki pszennej
- łyżka budyniu śmietankowego lub waniliowego
- łyżka soku z cytryny
- tłuszcz do wysmarowania formy
Przygotowanie
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Do żółtek dodajemy cukier i miksujemy, następnie do masy dodajemy twaróg, mąkę, budyń i sok z cytryny ciągle miksując. Na koniec dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy łyżką.
Masę przekładamy do nasmarowanych tłuszcze kokilek i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 ºC. Zapiekamy ok 15-20 minut na złoty kolor. Podajemy zaraz po wyjęciu z piekarnika.
Zostaw odpowiedź