To ciasto smakuje rewelacyjnie, trudno się oprzeć przed sięgnięciem po kolejny kawałek 😉 Włożyłam do niego truskawki, ale mogą to być inne owoce: jagody, jeżyny, brzoskwinie. Można również użyć jabłek, które najpierw kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle.
Składniki (u mnie duża blaszka):
Ciasto
- 2 szklanki mąki pszennej
- kostka masła
- pół szklanki cukru pudru
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 żółtka
Ponadto
- 250 g truskawek (albo innych owoców)
- 3 białka
- szczypta soli
- pół szklanki cukru
Przygotowanie
Masło kroimy w kostkę, szybko zagniatamy z pozostałymi składnikami na ciasto. Dzielimy je na dwie części – 1/4 zawijamy w folię i wkładamy do zamrażalnika. Resztę formujemy w kulę i wkładamy do lodówki. Po około godzinie ciasto wyjmujemy z lodówki, kroimy w krążki gr ok 4 cm i wyklejamy nimi blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Podpiekamy na złoty kolor w temperaturze 180ºC przez około 20 minut.
W tym czasie ubijamy białka ze szczyptą soli, w połowie ubijania wsypujemy powoli cukier. Białka ubijamy na sztywno. Na podpieczone ciasto wykładamy pokrojone owoce, następnie bezę. Na nią ścieramy na grubych oczkach ciasto trzymane w zamrażalniku. Ciasto pieczemy jeszcze przez około 15-20 min.
pysznie wygląda
Użyła Pani blachy o jakich wymiarach?
26×22