Pyszne kruche ciasto z owocami i bezą

To ciasto smakuje rewelacyjnie, trudno się oprzeć przed sięgnięciem po kolejny kawałek 😉 Włożyłam do niego truskawki, ale mogą to być inne owoce: jagody, jeżyny, brzoskwinie. Można również użyć jabłek, które najpierw kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle.

Składniki (u mnie duża blaszka):

Ciasto

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • kostka masła
  • pół szklanki cukru pudru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 żółtka

Ponadto

  • 250 g truskawek (albo innych owoców)
  • 3 białka
  • szczypta soli
  • pół szklanki cukru

Przygotowanie
Masło kroimy w kostkę, szybko zagniatamy z pozostałymi składnikami na ciasto. Dzielimy je na dwie części – 1/4 zawijamy w folię i wkładamy do zamrażalnika. Resztę formujemy w kulę i wkładamy do lodówki. Po około godzinie ciasto wyjmujemy z lodówki, kroimy w krążki gr ok 4 cm i wyklejamy nimi blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Podpiekamy na złoty kolor w temperaturze 180ºC przez około 20 minut.
W tym czasie ubijamy białka ze szczyptą soli, w połowie ubijania wsypujemy powoli cukier. Białka ubijamy na sztywno. Na podpieczone ciasto wykładamy pokrojone owoce, następnie bezę. Na nią ścieramy na grubych oczkach ciasto trzymane w zamrażalniku. Ciasto pieczemy jeszcze przez około 15-20 min.

ciasto_kruche_owoce