Tęczowy sernik na zimno – super lekki (175 kcal)

Przepis na sernik za zimno z serków homogenizowanych, do którego przygotowania potrzebujemy tylko trzech składników. Jest pyszny i niskokaloryczny, więc nawet będąc na diecie można sobie pozwolić na kawałek. Jeśli deser podzielimy na 12 porcji, to każda będzie miała 175 kcal (jeśli użyjemy serków light to jeszcze mniej).

Składniki:

  • 800 g serka homogenizowanego waniliowego
  • 4 galaretki o różnych kolorach
  • 100 g truskawek

Przygotowanie
Trzy galaretki rozpuszczamy w 250 ml wrzątku każda. Odstawiamy do ostygnięcia. Serek dzielimy na 3 części (po jakieś 260 g). Serki miksujemy z galaretkami, aż się dokładnie połączą. Pierwszą warstwę wylewamy na blaszkę (24x24cm) wyłożoną folią aluminiową i wkładamy do zamrażalnika na 5-8 minut. Po tym czasie warstwa powinna już dość dobrze zastygnąć, więc powoli wylewamy na nią kolejną. Znowu wkładamy do zamrażalnika i czynność powtarzamy z trzecią. Następnie sernik odstawiamy do lodówki. Rozpuszczamy czwartą galaretkę w 450 ml wrzątku i odstawiamy, aż ostygnie. Truskawki kroimy w plasterki. Kiedy trzecia warstwa sernika zastygnie, układamy na niej owoce i zalewamy ostygłą galaretką. Całość wstawimy do lodówki jeszcze na kilka godzin.

sernik_lekki