Nie spodziewałam się, że taka zwykła potrawa okaże się tak pyszna 😉 Ziemniaki faszerowane białym serem z cebulką i kiełbasą zagoszczą na stałe w moim menu.
Składniki:
- 5-6 średnich ziemniaków
- 250 g twarogu
- ok 100 ml śmietany 18%
- spora cebula
- 2 pętka dobrej kiełbasy
- pęczek koperku
- sól, pieprz
Przygotowanie
Ziemniaki dokładnie szorujemy i gotujemy w mundurkach, aż będą miękkie, ale nierozpadające się. Cebulę i kiełbasę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Ugotowane i ostudzone ziemniaki przekrawamy wzdłuż na pół. Delikatnie łyżeczką wydrążamy środek. Wydrążony miąższ rozdrabniamy widelcem razem z twarogiem. Do masy dodajemy kiełbasę z cebulą, posiekany koperek, śmietanę i przyprawy. Mieszamy dokładnie i nakładamy łyżką na ziemniaki. Ziemniaki układamy na blaszce i pieczemy w piekarniku w temp 180 C przez około 30 min, aż ser się lekko zarumieni.
Zostaw odpowiedź