Pulpety w sosie koperkowo-chrzanowym

Przepis na pyszne danie obiadowe, które bardzo lubię. Delikatne pulpeciki w lekko ostrym sosie chrzanowym z koperkiem. Najlepiej smakują z puree ziemniaczanym.

Składniki:

Pulpety

  • 0,5 kg mięsa mielonego (wieprzowo-wołowe)
  • jajko
  • 2 łyżki kaszy manny
  • ok 3 łyżki bułki tartej
  • sól, pieprz, suszona natka pietruszki
  • mąka

Sos:

  • ok 3 łyżki masła
  • marchew
  • 2/3 szklanki bulionu
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 2 łyżki mąki
  • 3 łyżeczki chrzanu ze słoiczka
  • pęczek koperku
  • sól, pieprz

Przygotowanie
Do mięsa dodajemy jajko, bułkę tartą, kaszę mannę i przyprawy. Formułujemy kulki, które obtaczamy w mące. Pulpety delikatnie wrzucamy do garnka z gotującą się, posoloną wodą. Gotujemy ok 5 minut od wypłynięcia na powierzchnię.
Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy startą na tarce marchew i podsmażamy. Następnie marchew posypujemy mąką i smażymy jeszcze chwilkę, mieszając. Dodajemy zimny bulion i zagotowujemy. Śmietanę mieszamy z koperkiem i chrzanem. Dodajemy do sosu. Sos gotujemy jeszcze przez chwilę, przyprawiamy do smaku. Na koniec wrzucamy do niego ugotowane pulpety.

pulpety_sos