Przepis na pyszne danie obiadowe, które bardzo lubię. Delikatne pulpeciki w lekko ostrym sosie chrzanowym z koperkiem. Najlepiej smakują z puree ziemniaczanym.
Składniki:
Pulpety
- 0,5 kg mięsa mielonego (wieprzowo-wołowe)
- jajko
- 2 łyżki kaszy manny
- ok 3 łyżki bułki tartej
- sól, pieprz, suszona natka pietruszki
- mąka
Sos:
- ok 3 łyżki masła
- marchew
- 2/3 szklanki bulionu
- 3 łyżki śmietany 18%
- 2 łyżki mąki
- 3 łyżeczki chrzanu ze słoiczka
- pęczek koperku
- sól, pieprz
Przygotowanie
Do mięsa dodajemy jajko, bułkę tartą, kaszę mannę i przyprawy. Formułujemy kulki, które obtaczamy w mące. Pulpety delikatnie wrzucamy do garnka z gotującą się, posoloną wodą. Gotujemy ok 5 minut od wypłynięcia na powierzchnię.
Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy startą na tarce marchew i podsmażamy. Następnie marchew posypujemy mąką i smażymy jeszcze chwilkę, mieszając. Dodajemy zimny bulion i zagotowujemy. Śmietanę mieszamy z koperkiem i chrzanem. Dodajemy do sosu. Sos gotujemy jeszcze przez chwilę, przyprawiamy do smaku. Na koniec wrzucamy do niego ugotowane pulpety.
Genialne jak student i chłop zajęło mi dużo czasu. Ale na prawdę warto!! Polecam