Dietetyczna ryba po grecku (139 kcal)

Ryba po grecku w wersji odchudzonej, gdyż rybę pieczemy bez panierki w piekarniku, a nie smażymy. Równie pyszna co tradycyjna. Jeśli całość podzielimy na 6 porcji, to jedna będzie miała 139 kcal, natomiast w 100 g potrawy jest 60 kcal.

Składniki:

  • 0,5 kg filetów rybnych (dałam mirunę)

  • sok z połówki cytryny

  • por

  • 3 marchewki

  • pół średniego selera

  • duża pietruszka

  • cebula

  • 250 ml przecieru pomidorowego

  • sól, pieprz

  • 2 łyżki oliwy (lub oleju)

Przygotowanie
Rybę kroimy na paseczki grubości ok 5 cm, skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy solą i pieprzem. Zawijamy ją w folię aluminiową i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 250 C przez 20 minut.
Cebulę i por siekamy w drobną kostkę, podsmażamy na oleju. Dodajemy starte na tarce pozostałe warzywa. Podlewamy pół szklanki wody i dusimy do miękkości, od czasu do czasu mieszając. W razie potrzeby podlewamy jeszcze wodą, aby warzywa się nie przypaliły. Pod koniec dodajemy przecier pomidorowy i przyprawy. Dusimy jeszcze kilka minut. W półmisku układamy warzywa na zmianę z rybą. Na wierzchu powinny być warzywa.

ryba_po_grecku