Pyszny i prosty przepis na orientalny obiad – kurczak i warzywa w żółtym sosie curry podane z ryżem.
Składniki (na 4 porcje):
- podwójna pierś z kurczaka
- 200 g groszku mrożonego
- duża czerwona papryka
- puszka krojonych pomidorów
- puszka mleczka kokosowego (400g)
- duża marchew
- pół łyżeczki imbiru
- dwie płaskie łyżeczki curry
- szczypta cynamonu
- łyżeczka kurkumy
- pół łyżeczki ostrej papryki
- 2 łyżeczki sosu chili słodkiego
- pieprz, sól
Przygotowanie
Piersi kurczaka myjemy i kroimy w kostkę. Wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem i podsmażamy. Dodajemy marchew pokrojoną w słupki, po chwili paprykę pokrojoną w paski i groszek. Kiedy warzywa będą miękkie dodajemy pomidory, mleko kokosowe i przyprawy. Mieszamy dokładnie i dusimy do momentu kiedy sos uzyska odpowiednią dla nas konsystencję. Ja dusiłam ok 30 min, aby dość sporo się zredukował i uzyskał kremową konsystencję.
Niedługo z chęcią wypróbuję ten przepis. Mi bardzo smakuje curry z soczewicą: http://www.przelomwodzywianiu.pl/media/photos/221242951345417181.jpg – też bardzo polecam.