Polecam przepis na pyszne, zdrowe słodycze – czyli batoniki marchewkowe z bakaliami, sezamem i słonecznikiem.
Składniki:
Przygotowanie
Na suchej patelni prażymy sezam i słonecznik. Marchew ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Do dużej miski wsypujemy mąkę, płatki owsiane, sezam ze słonecznikiem, daktyle, rodzynki i marchew. Mieszamy.
W drugiej misce mieszamy jajka, miód i olej. Mieszankę wlewamy do miski z suchymi składnikami i dokładnie mieszamy. Blaszkę o wymiarach 24 x 36 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy ciasto i wyrównujemy powierzchnię. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około godziny. Ciasto studzimy i pokroimy w prostokąty.
Ciasto Niespodzianka Markizy to elegancki, warstwowy deser, który zachwyca delikatnym połączeniem jasnego biszkoptu, makowego blatu,…
Gulasz segedyński to klasyczny, sycący obiad, który świetnie sprawdza się szczególnie w chłodniejsze dni. Delikatne,…
Ciasto Słonecznikowy Figlarek to połączenie puszystego, delikatnie korzennego biszkoptu, lekkiego kremu twarogowego i cudownie chrupiącego…
Bułki z parówką to jedna z tych przekąsek, które znikają szybciej, niż zdążysz wyjąć drugą…
Ciasto Pijane Rafaello to idealna propozycja dla wszystkich, którzy kochają kokosowe desery o kremowej konsystencji…
Curry z kurczakiem i szpinakiem to prosty, szybki i bardzo smaczny obiad, który przygotujesz praktycznie…
View Comments
Olej i mąka to chyba nie do końca zdrowe i niw wiadomo jaki też miód-dużo cukru
W porównaniu do batoników, które można znaleźć na sklepowych pułkach, to na pewno zdrowe :P