Polecam przepis na pyszne, zdrowe słodycze – czyli batoniki marchewkowe z bakaliami, sezamem i słonecznikiem.
Składniki:
Przygotowanie
Na suchej patelni prażymy sezam i słonecznik. Marchew ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Do dużej miski wsypujemy mąkę, płatki owsiane, sezam ze słonecznikiem, daktyle, rodzynki i marchew. Mieszamy.
W drugiej misce mieszamy jajka, miód i olej. Mieszankę wlewamy do miski z suchymi składnikami i dokładnie mieszamy. Blaszkę o wymiarach 24 x 36 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy ciasto i wyrównujemy powierzchnię. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około godziny. Ciasto studzimy i pokroimy w prostokąty.
Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…
Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…
Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…
Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…
Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…
Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…
View Comments
Olej i mąka to chyba nie do końca zdrowe i niw wiadomo jaki też miód-dużo cukru
W porównaniu do batoników, które można znaleźć na sklepowych pułkach, to na pewno zdrowe :P