Zupa ziemniaczana – kartoflanka

Przepis na prostą, a zarazem smaczną i pożywną zupę z ziemniakami i wędzonym boczkiem.

Składniki:

  • 5-6 skrzydełek z kurczaka
  • 6 średnich ziemniaków
  • duża marchew
  • pietruszka
  • 4 ząbki czosnku
  • 300 g boczku wędzonego
  • kawałek kiełbasy
  • 5 ziaren ziela angielskiego, 5 ziaren pieprzu, 4 liście laurowe
  • majeranek suszony
  • sól, pieprz
  • łyżka mąki
  • łyża masła

Przygotowanie
Boczek i kiełbasę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Nadmiar tłuszczu odsączamy na ręczniku papierowym. Skrzydełka wkładamy do garnka z wodą (ok 2 l), dodajemy ziele angielskie, pieprz ziarnisty, liście laurowe. Zagotowujemy, zbieramy „szumowiny”, dodajemy marchew, pietruszkę i ząbki czosnku i gotujemy na wolnym ogniu, aż warzywa i mięso będą miękkie. Następnie skrzydełka i warzywa odławiamy i odstawiamy, aby trochę wystygły (ja dodatkowo bulion przecedzam, bo nie lubię, żeby w zupie pływały ziarna pieprzu czy ziela angielskiego). Do bulionu dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, ugotowaną marchew również pokrojoną w kostkę, pietruszkę startą na tarce i pokrojone mięso obrane ze skrzydełek i boczek z kiełbasą. Gotujemy, aż ziemniaki staną się miękkie. Dodajemy sól, pieprz i majeranek. Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy łyżkę mąki i chwilkę podsmażamy, następnie zasmażkę zalewamy pół szklanki zimnej wody i zagotowujemy, mieszając, aby nie powstały grudki. Taką masę wlewamy do zupy i gotujemy jeszcze chwilę, ewentualnie doprawiając do smaku.

kartoflanka