Delikatne kotlety mielone z pieczarkami i porem

Przepis na nieco odmienne od tradycyjnych kotlety mielone. Są bardzo smaczne i stanowią pyszne urozmaicenie obiadu.

Składniki:

  • 250 g mięsa mielonego wieprzowego lub wieprzowo-wołowego
  • mały por
  • 6-7 pieczarek
  • łyżka majonezu
  • średni ziemniak
  • jajko
  • sól, pieprz, pieprz ziołowy, majeranek, papryka ostra
  • bułka tarta

Przygotowanie
Pora kroimy w kostkę, pieczarki ścieramy na tarce o grubych oczkach. Oba składniki podsmażamy na patelni i odstawiamy do wystudzenia. Ziemniaka ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Mięso, jajko, przyprawy, ziemniaka, majonez i pora z pieczarkami przekładamy i dokładnie mieszamy. Jeśli masa jest zbyt luźna dodajemy bułki tartej. Formujemy kotlety i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na oleju z obu stron na złoto, następnie przekładamy na ręcznik papierowy, który wchłonie nadmiar tłuszczu.

kotlety_por