Przepis na nieco odmienne od tradycyjnych kotlety mielone. Są bardzo smaczne i stanowią pyszne urozmaicenie obiadu.
Składniki:
- 250 g mięsa mielonego wieprzowego lub wieprzowo-wołowego
- mały por
- 6-7 pieczarek
- łyżka majonezu
- średni ziemniak
- jajko
- sól, pieprz, pieprz ziołowy, majeranek, papryka ostra
- bułka tarta
Przygotowanie
Pora kroimy w kostkę, pieczarki ścieramy na tarce o grubych oczkach. Oba składniki podsmażamy na patelni i odstawiamy do wystudzenia. Ziemniaka ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Mięso, jajko, przyprawy, ziemniaka, majonez i pora z pieczarkami przekładamy i dokładnie mieszamy. Jeśli masa jest zbyt luźna dodajemy bułki tartej. Formujemy kotlety i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na oleju z obu stron na złoto, następnie przekładamy na ręcznik papierowy, który wchłonie nadmiar tłuszczu.
Zostaw odpowiedź