Gulasz wieprzowy z marchewką i groszkiem

Przepis na gulasz z łopatki wieprzowej z warzywami. Z dodatkiem kaszy gryczanej i ogórka kiszonego smakuje przepysznie.

Składniki:

  • 500 g łopatki wieprzowej
  • ok 150 g groszku mrożonego
  • duża marchew
  • cebula
  • kilka ziaren ziela angielskiego, 5 liści laurowych
  • papryka ostra
  • lubczyk, czosnek niedźwiedzi
  • sól, pieprz
  • łyżka masła
  • czubata łyżeczka mąki

Przygotowanie
Mięso kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju ze wszystkich stron na złoto. Mięso przekładamy do garnka, dodajemy pokrojone w kostkę marchew i cebulę, liście laurowe i ziele angielskie, zalewamy półtora szklanki wody i gotujemy na wolnym ogniu. Kiedy mięso i warzywa zmiękną, dodajemy przyprawy i groszek. W razie potrzeby dolewamy wody. Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy mąkę, mieszamy i zalewamy 1/3 szklanki zimnej wody. Całość zagotowujemy, cały czas mieszając. Rozwodnioną zasmażkę dodajemy do gulaszu i mieszamy. Gulasz gotujemy jeszcze 2-3 minuty.

gulasz-groszek