Przepis na pyszne i efektowne ciasto czyli murzynek z malinami. Wykorzystałam mrożone maliny, jeśli ich nie macie, możecie dać inne owoce, albo w ogóle z nich zrezygnować.
Składniki:
Murzynek:
- 4 jajka
- 1 i 3/4 szklanki mąki
- pół szklanki cukru
- 250 g masła
- 2 łyżki kakao
- 8 łyżek wody
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masę jogurtowa:
- 700 g jogurtu naturalnego
- opakowanie budyniu śmietankowego
- łyżka mąki ziemniaczanej
- łyżka mąki pszennej
- 4 łyżki cukru pudru
- 3 jajka
Dodatkowo:
- szklanka malin
Przygotowanie
Murzynek:
Masło, kakao, cukier i wodę zagotowujemy w rondelku i studzimy. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Do masy kakaowej dodajemy żółtka. Miksujemy i nie przerywając, dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy łyżką.
Masa jogurtowa:
Budyń, mąki i cukier puder mieszamy ze sobą. Jogurt miksujemy z jajkami, a następnie dodajemy wymieszane mąki z budyniem. Miksujemy do połączenia się składników.
Na blaszkę (moja ma wymiary ok 22x27cm) wyłożoną papierem do pieczenia, wylewamy połowę ciasta murzynkowego, na nie masę jogurtową i drugą połowę ciasta. Na wierzchu układamy maliny. Pieczemy w 180 C około godzinę do suchego patyczka.
pyszny sernik! Lubię takie czarno-białe, a maliny wyjątkowo tutaj pasują 🙂
Beznadziejny przepis. Masa czekoladowa wyszła strasznie gęsta, a jogurtowa rzadka jak zupa. Nie da się na nią wyłożyć drugiej połowy ciasta.
W takim razie coś musiało być źle zrobione. U mnie nie było takiego problemu.