Przepis na pyszne śledzie marynowane w zalewie ketchupowej.
Składniki:
- 500 g solonych filetów śledziowych
- 2 cebule
- 5 ogórków konserwowych
Marynata:
- 7 łyżek keczupu
- łyżka musztardy
- 2 łyżki octu winnego
- 5 łyżek oleju
- łyżeczka cukru
- kilka ziarenek pieprzu, liść laurowy, ziele angielskie
Przygotowanie
Śledzie moczymy 3-4 godziny w wodzie, następnie kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy chwilę na oleju. Ogórki kroimy w cienkie plasterki. Wszystkie składniki na marynatę łączymy ze sobą i mieszamy dokładnie. Na dnie szklanego naczynia układamy warstwę cebuli, ogórków i śledzi, na nich rozsmarowujemy marynatę. Czynność powtarzamy do wyczerpania składników. Śledzie przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do lodówki na co najmniej 24 h.
Zostaw odpowiedź