Pyszna, szybka i prosta sałatka, która idealnie sprawdzi się, kiedy chcemy wykorzystać czerstwy chleb.
Składniki:
- 5-6 kromek czerstwego chleba
- 4 duże pomidory
- cebula
- duża garść oliwek zielonych
Sos :
- 4 łyżki oliwy
- sok z 1/2 cytryny
- łyżka miodu
- 2 duże ząbki czosnku
- łyżka octu balsamicznego
- sól, pieprz
Przygotowanie
Chleb rwiemy byle jak na małe kawałki. Układamy je na blaszce i pieczemy w piekarniku przez około 15 minut. Odstawiamy do wystygnięcia. Cebulę i pomidory kroimy w kostkę, oliwki w plasterki. Czosnek przeciskamy przez praskę. Składniki na sos łączymy ze sobą.
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i zalewamy sosem. Sałatkę podajemy od razu.
Zostaw odpowiedź